You are here
Brit választások – Jövő szerdán ismerteti a királynő a kormányprogramot UK 

Brit választások – Jövő szerdán ismerteti a királynő a kormányprogramot

Az eredetileg tervezettnél két nappal később, jövő szerdán ismerteti II. Erzsébet királynő az új brit kormány törvényalkotási programját, mivel még folynak az együttműködés feltételeiről szóló tárgyalások a kormányzó Konzervatív Párt és a Demokratikus Unionista Párt(DUP) között.

A múlt csütörtöki előrehozott választások eredményeként a konzervatívoké lett a legnagyobb alsóházi frakció, de a párt elvesztette abszolút többségét, így kisebbségi kormányzásra kényszerül.
Ebben a helyzetben a Theresa May miniszterelnök vezette Konzervatív Párt a tervek szerint a legnagyobb észak-írországi lojalista erő, a DUP frakciójával együttműködve kormányoz tovább, mivel a két pártnak együttesen megvan az abszolút többsége az alsóházban.
A konzervatívok 13 mandátumos veszteséggel 318 képviselői helyet szereztek a 650 fős alsóházban, vagyis frakciójuk létszáma nem éri el az abszolút többséghez minimálisan szükséges 326-ot. A DUP két fővel tízre növelte alsóházi frakciójának létszámát, így hozzá tudja segíteni a Konzervatív Pártot az abszolút többség eléréséhez.
Az együttműködés feltételeiről azonban még mindig folynak a tárgyalások a két párt között, és lehetséges, hogy a megállapodást csak a jövő hét elején írják alá.
Az uralkodó jövő hétfőn ismertette volna az új kormány programját, de Andrea Leadsom, a törvényalkotási ügymenet irányításáért felelős kabinettag csütörtökön bejelentette: a kormány megállapodott a Buckingham-palotával, hogy a királynői beszéd jövő szerdán lesz.
Ugyancsak jövő hétfőn kezdődött volna a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalássorozat az Európai Unióval, de egyelőre nem ismert, hogy ennek kezdete is késik-e.
Formális koalíciót a konzervatívok nem kötnek a DUP-val, hanem a “confidence and supply” rendszer alapján működnek majd együtt az észak-írországi protestáns párttal a londoni alsóházban.
A westminsteri típusú parlamentáris rendszerben az ilyen jellegű megállapodásokban részes kis pártok vállalják, hogy a legnagyobb, de abszolút többséget el nem érő párt vezetésével alakult kisebbségi kormánynak külső támogatást nyújtanak sarkalatos kérdésekben, például bizalmi szavazásokon (confidence), illetve olyan jellegű törvényjavaslatok – mindenekelőtt a költségvetés – elfogadtatásában, amelyek a kormány működéséhez szükséges pénzellátást (supply) biztosítják.
Eseti, szavazásról szavazásra kötendő megállapodások alapján az egyezségben részes kis pártok más törvényjavaslatok parlamenti elfogadtatásához is segítséget nyújthatnak, de a bizalmi és a költségvetési szavazásokhoz nyújtott támogatásuk a legfontosabb, mivel ezek kudarca a kormány bukását jelenti. A DUP-val folytatandó együttműködés első próbája akkor várható, amikor az újjáalakult alsóház néhány nappal a királynői beszéd után szavaz az új kormány törvényalkotási programjáról. Ez is bizalmi szavazásnak számít, és ha az alsóház elveti a programot, a kormánynak le kell mondania.

Forrás: MTI

További Hírek:

Leave a Comment