You are here
Megmutatjuk, hol született Drakula Kultúra 

Megmutatjuk, hol született Drakula

Dísztáblát kap az a skóciai fogadó, ahol Bram Stoker megalkotta a világirodalom egyik legrettegettebb figuráját, Drakulát.

Bram Stoker ír író egy skóciai fogadóban írta a Drakulá-t, és egy skóciai örökségvédő szervezet, a Historic Environment Scotland dísztáblát állíttat a hotel falára az író és rettegett alakja, Drakula emlékére. A szervezet közlése szerint az aberdeenshire-i Kilmarnock Arms Hotelben egy különleges dísztábla fogja hirdetni, hogy az ír szerző annak idején ott vetette papírra világhírű regényének első fejezeteit.

A szervezet 2012 óta minden évben dísztáblákat helyez ki olyan épületeken, ahol híres emberek éltek vagy dolgoztak. Stokeré az 57. dísztábla, amelyet felavatnak. Stoker 1847-ben született Dublin szomszédságában. Köztisztviselőként helyezkedett el, és tízévi hivatalnokoskodása idején csak az árulta el az irodalom iránti vonzódását, hogy az egyik helyi lapba, honorárium nélkül, színikritikákat írt. A kor híres és bálványozott színésze, Sir Henry Irving Hamletjéről írott kritikája felkeltette Irving érdeklődését, akivel hamarosan életre szóló barátságot kötöttek. Stoker Irving hívására költözött Londonba, ahol a színészfejedelem tulajdonában lévő Lyceum Színház üzleti menedzsereként dolgozott.

Egy Aberdeenshire-ben töltött, 1893-as vakáció után minden évben egy hónapot a tanácsi területen fekvő Cruden Bay-ben töltött, ahol könyvein dolgozott. Így születtek a Drakula első fejezetei a Kilmarnock Arms Hotelben. A közelben fekvő, 16. századi Slains Kastélyról úgy tartják, hogy ez szolgált inspirációként az író számára a Drakula kastélyában játszódó drámai jelenetek megalkotásához.

Origo

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment