You are here
10 évig épült a királynő legnagyobb tengeralattjárója UK 

10 évig épült a királynő legnagyobb tengeralattjárója

Elkészült a valaha Angliában épített legnagyobb és legerősebb támadó tengeralattjáró, a HMS Audacious. A 7400 tonnás búvárhajó a Királyi Haditengerészet állományának különleges ékköve, amely az Astute-osztályba sorolt újgenerációs tengeralattjárók negyedik képviselője lesz a haditengerészet kötelékében.

A HMS rövidítés magyarul annyit tesz: Őfelsége hajója. Erre az illusztris elnevezésre jócskán rászolgált a jármű, amit tíz évig építettek. A befektetett munkának és időnek meglett az eredménye: az Audacious elképesztő távolságokat képes megtenni észrevétlenül, gyakorlatilag az egész világot be tudja járni anélkül, hogy egy pillanatra is a felszínre jönne.

A tengeralattjárót a legújabb fejlesztésű cirkálórakétákkal fegyverezték fel, amelyekkel akár 2000 km távolságnyira is pontosan talál célba. Nem csoda, hogy a brit adófizetőknek rengeteg pénzébe került a fejlesztés. A legújabb tengeralattjáró egy olyan nagyszabású projekt része, amely összesen 357 milliárd forintnak megfelelő összegért valósul meg. Lord Drayson, egykori védelmi berendezésekért és támogatásért felelős miniszter a tengeralattjáró megrendelésekor azt mondta: – Az Audacious csatlakozik a korábbi három Astute-osztályú hajóhoz a BAE Systems Barrow in Furnessben található hajógyárában. Ez a lépés hűen tükrözi elkötelezettségünket a támadó atomtengeralattjáró-program iránt. Kifejezi elkötelezettségünket a Királyi Haditengerészet iránt is, amelynek szüksége van ezekre a hajókra ahhoz, hogy méltóképpen teljesíthesse kötelességét a világ bármely pontján. Mindemellett eltökéltségünket is jelképezi a brit technológia, a brit tengeralattjáró-ipar fejlesztése mellett is.

A tervek szerint további három Astute-osztályú tengeralattjáró készül még el. A 97 méter hosszú, atommeghajtású HMS Audacious ünnepélyes vízre bocsátást követően, a napokban hagyta el Cumbria megyei dokkját, hogy megtegye első tengeri útját. A tengeralattjárót Sir Philiip Jones admirális felesége, és a beruházás szponzora, Lady Jones nevezte el „Audaciousnak”. A hagyománynak megfelelően a jármű felavatásának alkalmából egy üveg, helyi készítésű sört is összetört a hajótesten.

A név kötelez

Az Audacious, azaz a Merész régóta használt név a brit haditengerészetnél. Az első hajót – egy 74 ágyús sorhajót – 1785-ben bocsátották vízre. Később, 1869-ben, illetve 1912-ben is elneveztek így egy-egy hadihajót. Utóbbi járt a legrosszabbul, 1914-ben német aknára futott, és elsüllyedt. Furcsa tény, de a balesetben csak egyetlen matróz vesztette életét, ám ő nem az Audaciouson, hanem a HMS Liverpoolon szolgált, egy 730 méterre repülő repesz ölte meg. Az 1942-ben felavatott HMS Eagle eredetileg ezen a néven szállt volna először vízre, de a gyártás közben lecserélték a nevét.

tengeralattjaro

Forrás: Blikk.hu

További Hírek:

Leave a Comment