You are here
21 év után újra megnyitották a torinói lepel számára épült kápolnát Kultúra 

21 év után újra megnyitották a torinói lepel számára épült kápolnát

Huszonegy év után újra régi fényében ragyog a torinói lepel kápolnája, amelyet csütörtökön nyitottak meg.

A torinói Keresztelő Szent János székesegyház kápolnája 21 évvel ezelőtt, 1997-ben esett pusztító tűzvész áldozatául. Jézus testének képmását tartalmazó torinói leplet az utolsó pillanatban sikerült kimenteni. A kápolnát csütörtökön, 21 év után nyitották meg újra a rendkívül komoly felújítások után.

A csütörtöki ceremónián részt vett a város polgármesterén, Chiara Appendinón és Cesare Nosiglia érseken kívül az olasz kulturális miniszter. Alberto Bonisoli is, aki elmondta, hogy óriási értékű műemléket adnak vissza Torinónak és az egész világnak, hiszen művészeti értékei mellett a kápolna vallási szimbólum is.

Egyébként az épület Guarino Guarini (1624-1683) piemonti barokk építész, teológus, matematikus mesterműve. A barokk építészet gyöngyszemének számító kápolnát 30 millió euróból (9,7 milliárd forint) állították helyre, részben közpénzből, részben torinói cégek, szervezetek adományaiból az emúlt 21 évben. És még nincs kész, mert az oltárt állítólag később restaurálják. A tűz óta a leplet a torinói dómban őrzik és csak különleges alkalmakkor állítják ki.

Origo

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment