You are here
5 fontos szabály hosszú utazáskor (x) Hasznos Utazás 

5 fontos szabály hosszú utazáskor (x)

Busszal a bolgár tengerpartra, vagy autóval Horvátországba – évről évre nyaralók ezrei vágnak neki négy keréken vakációjuk vágyott célpontjai felé. Pedig egy ilyen, hosszú országúti túra nem mentes a kockázatoktól.

Ezúttal mégsem a közúti balesetekre szeretnénk figyelmeztetni az utazókat, hanem egy egészen másfajta veszélyre!

A hosszas üldögélés egy helyben, izzadva a melegben nem kedvez az érrendszerünknek. A visszeres betegek tudják is ezt, éppen ezért speciális gyógyharisnyát húznak az útra, de aki vett már részt ilyen hosszú távú, buszos utazáson, talán már megfigyelhette, amint az idős hölgyek még vizes borogatást is tesznek útközben a fájós lábukra. A vénák ugyanis rosszul tűrik a hosszas „egy helyben tartózkodást”, a meglassult, pangó keringést.

Csakhogy a visszerek nemcsak a lábunkban elégedetlenkednek ilyenkor, hanem egy kevésbé – pontosabban egyáltalán nem – látható helyen: a végbélben is!

Itt található ugyanis az aranyérnek nevezett visszérköteg, amelyben ha gyulladás keletkezik, az ezzel járó kellemetlenségek akár az egész nyaralásunkat tönkretehetik.

Márpedig ha a vakációnk több száz kilométeres utazással, órákig tartó üldögéléssel indul, akkor bizony könnyen beüthet a baj! A kényelmetlen következményeket elkerülendő, érdemes ezt a pár szabályt betartanunk:

1. Legyen pontos útiterve, rendszeres pihenőkkel!

A lábunk is hálás lesz érte, hát még az alfelünk, ha rendszeres időközönként pihenőt tartunk, ahol az autóból kiszállva kicsit sétálgathatunk. Érdemes még indulás előtt, otthon megtervezni, hogy hány kilométerenként és hol fogunk majd megállni – célszerűen olyan helyen, ahol mellékhelyiséget is találunk.

2. Igyon sokat!

Évről-évre elhangzik a figyelmezetés, mennyire fontos, hogy a nyári melegben sok folyadékot fogyasszunk. Főként a kiszáradás veszélyére szokás felhívni a figyelmet, azonban nem árt tudnunk, hogy a megfelelő folyadékbevitellel akár az aranyeres problémáknak is elejét vehetjük.

Az aranyér kiváltó oka lehet ugyanis a székrekedés, és az azzal járó erőlködés. A bőséges folyadékfogyasztás viszont lazítja a székletet, ezzel pedig elkerülhetjük a szorulást is. Rossz taktika tehát útközben keveset innunk, csak azért, hogy ne kelljen gyakran mosdóba menni. Inkább tervezzünk több pihenőt útközben, de igyunk rendesen!

3. Ha szólítja a szükség, ne tartsa vissza!

A vécé használatát nemcsak a „kis”, hanem a „nagy” dolgok esetén se akarjuk megspórolni! Ha szólít a természet, vegyük igénybe akár a nyilvános illemhelyeket is. Nem érdemes visszafognunk magunkat, mert a széklet tartogatásával azt érjük el, hogy később már csak erőlködés árán tudunk megszabadulni tőle, így pedig nagyobb eséllyel alakulnak ki az aranyeres panaszok is. Ha viszolygunk rátelepedni az idegen vécéülőkére, készítsünk be az úti neszesszerünkbe a drogériákban kapható ülőkevédő papírból, és amikor kell, terítsük magunk alá.

4. Tisztálkodjon útközben is!

Az úti neszesszerben kapjon helyet nedves törlőkendő is. Fontos, hogy ne engedjük a hosszú út alatt befülledni az intimtájékot, illetve hogy vécéhasználat után mindig tisztára tudjuk törölni magunkat. A törlőkendő nemcsak az alsó testtáj felüdítésére alkalmas, elvégre bárhonnan le tudjuk törölni testünkről az izzadságot vagy az út porát!

5. Legyen aranyér elleni készítmény a keze ügyében!

Legjobb, ha a kézicsomagunkban ott van a Proktis-M aranyér elleni kúp és kenőcs, hogy szükség esetén azonnal tudjuk kezelni a jelentkező problémát. Jól tesszük, ha már az utazás előtt a patikában beszerezzük a recept nélkül kapható készítményt.

Hialuronsavat és gyógynövényi összetevőket tartalmaz, amely ápolja és regenerálja a sérült szöveteket, csillapítja a fájdalmat és a viszketést. A rekkenő hőségben ha van velünk hűtőtáska, lehetőleg abban szállítsuk!

Forrás: Blikk / Kép: www.travel-greece.hu /

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment