You are here
Ahol az egész falu egy házban él Érdekességek USA 

Ahol az egész falu egy házban él

Whittier megérdemelten kapta meg a Legfurcsább Alaszkai Település címet tizenöt évvel ezelőtt. Festői szépségű helyen található, ahol a fenyvesekkel beborított hegyek a felhőkig érnek, de a látványt igencsak elcsúfítja egy hatalmas épület, a 14 emeletes Begich torony. Enélkül azonban Whittier se létezne, hiszen a település összes lakosa – mind a 220-an – ebben a házban élnek.

A környéken  elviselhetetlen az időjárás, hat hónap esőzést hat hónap havazás követ, és gyakoriak a 130 km/h szelek.

Ennek ellenére a lakosok úgy élhetnek, mintha pár ezer kilométerrel délebbre lennének – akár papucsban és köntösben is lecsoszoghatnak a boltba. Az épületben mindent megtalálnak, lifttel mehetnek az orvosi rendelőbe, az önkormányzati hivatalba vagy az iskolába. Még a külön épületben található intézményeket is elérhetik száraz lábbal, a szerteágazó alagútrendszeren át.

Csak a hideg maradt meg a hidegháborúból

A Begich torony és a közeli Buckner épület azután jött létre, hogy a japánok Pearl Harbornál megtámadták az Egyesült Államokat, és eredetileg katonai bázisként funkcionált. A hidegháborúban szántak neki fontos szerepet, de a nyugati partot őrző monstrumok az 1950-es években fölöslegessé váltak az interkontinentális ballisztikus rakéták megjelenése miatt.

Ezután vált Whittier településsé. A két épületből csak az egyiket tudták megtartani, mert a Buckner tele volt azbeszttel, és senki se vállalta volna a méregtelenítés és helyreállítás több millió dolláros költségét, ezért az épület azóta elhagyatottan omladozik.

Whittier évtizedeken át annyira el volt vágva a külvilágtól, hogy csak vonaton vagy hajón lehetett megközelíteni, és így is csak akkor, ha megfelelő volt az időjárás. Most már egy autóval járható alagút is vezet a városba, ezen mindkét irányban óránként csak egyszer eresztenek át forgalmat. Aki pedig nem ér oda este 10:30-ra, az autójában kénytelen aludni.
Forrás: Index

További Hírek:

Leave a Comment