You are here
Alberto Giacometti elveszettnek hitt rajzaira bukkantak Londonban Kultúra UK 

Alberto Giacometti elveszettnek hitt rajzaira bukkantak Londonban

 

 

Alberto Giacometti elveszettnek hitt rajzaira bukkantak egy londoni antikvitásban őrzött porlepte régiségek alatt.

A ceruzarajzok a 2010-ben elhunyt Eila Grahame-nek, Nagy-Britannia egyik legismertebb műkereskedőjének tárgyai közül kerültek elő, miután tavaly egy aukciósház megkezdte az árverésre szánt hagyaték katalogizálását.
Mint Martin Millard, a Cheffins árverési ház igazgatója közölte, találtak utalásokat a Giacometti-rajzokra – amelyek közül az egyik fejekről, a másik pedig egy női akthoz készült vázlat -, de mindenki régóta azt hitte, elvesztek vagy Eila Grahame eladta őket. Végül porlepte régiségek, festmények és más rajzok alól kerültek elő.
A rajzokat még sohasem láthatta a nyilvánosság – emelte ki Millard a The Times című lap szerint.
Miután a Kensington Church Street-i üzletben rájuk találtak, a rajzokat elküldték az Alberto és Annette Giacometti Alapítványhoz, amely megerősítette eredetiségüket. Azóta a két rajzot felvették a művész alkotásait tartalmazó katalógusba.
Eila Grahame kincseinek egy részét tavaly már árverésre bocsátották. Köztük volt egy Edward-korabeli tiara is, amelyet 800 gyémánt ékesít. A fejdísz egykor Lady Delia Spenceré, Diana néhai walesi hercegnő nagy-nagynénjéé, Erzsébet anyakirályné udvarhölgyéé volt.
“Eila Grahame valódi ikon volt a műgyűjtők világában, és most már tudjuk, hogy bárminek nagy értéke lehet a gyűjteményében” – mondta Martin Millard. Megjegyezte, arra azért ők sem voltak felkészülve, hogy a 20. század egyik legjelentősebb művészének munkáiba botlanak.
A londoni Tate Modern galériában jelenleg is látható egy Giacometti munkásságát ünneplő retrospektív tárlat, és a művész iránti érdeklődést a The Final Portrait című új film is növeli, amelyben Geoffrey Rush alakítja Giacomettit.
A 40-60 ezer fontra becsült rajzokat, amelyek egyetlen lap két oldalán láthatók, október 12-én elárverezik. Az 1947-es, Tetes, illetve Nu debout című vázlatokat Giacometti szignálta is. A bevételt az Art Fund művészetpártoló szervezet kapja.

MTI

További Hírek:

Leave a Comment