You are here
Állatokkal foglalkozó provokatív alkotásokat távolít el egy kiállításáról a Guggenheim Múzeum         Kultúra 

Állatokkal foglalkozó provokatív alkotásokat távolít el egy kiállításáról a Guggenheim Múzeum      

Állatokat ábrázoló provokatív alkotásokat távolít el egy kiállításáról a New York-i Guggenheim Múzeum az intézménynek címzett erőszakos fenyegetések miatt.

Az állatvédő aktivisták szerint Art and China After 1989: Theatre of the World (Művészet és Kína 1989 után: A világ színháza) című, október 6-án megnyíló kiállításon szereplő három alkotás “a művészet nevében” ábrázol állatokkal szembeni kegyetlenséget.
A tiltakozók által indított petíciót több mint 500 ezren írták alá – számolt be róla a BBC News.
A múzeum közölte, hogy az intézmény dolgozóira, a látogatókra és a kiállító művészekre való tekintettel, biztonságukat szem előtt tartva távolítja el a kérdéses műveket.
A tárlaton szereplő egyik videofilm futópadokon mutat pitbullokat, amelyek nem tudják utolérni egymást.
Az állatokkal szembeni kegyetlenkedés elleni amerikai társaság közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy a
Dogs That Cannot Touch Each Other (Kutyák, amelyek nem tudják elérni egymást) című munka “az állatok kegyetlen manipulálását” ábrázolja.
Mint írták: az ilyen futópadokat tipikusan a harci kutyák kiképzésére használják, agresszivitásra nevelik az állatokat, hogy illegális kutyaharcokban használják fel őket.
A múlt héten a múzeum “szándékosan kihívó, provokatív műalkotásként” vette védelmébe a munkát. A közleményben elismerték, hogy a mű felkavaró, ugyanakkor reményüket fejezték ki, hogy “a nézők megvizsgálják, miért hozták létre a művészek, és mit mondanak a globalizáció társadalmi feltételeiről és világunk összetett természetéről”.
A Guggenheim a Theatre of the World című 1993-as alkotást is eltávolítja, amely egy áttetsző kupolában egymást evő rovarokat és hüllőket ábrázol, és a szintén a kilencvenes évekből való Case Study of Transference című videót sem mutatják be, amely egy élő performance felvétele sertések párzásáról, melyeknek bőrébe római és görög betűket billogoztak.
A múzeum szerint “rémítő”, hogy ezeket a műveket el kellett távolítaniuk, de hangsúlyozták, hogy a művészi kifejezés szabadsága mindig is a Guggenheim legfőbb értékei közé fog tartozni.

Forrás: MTI / Kép:   sunyuanpengyu.com   /

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment