You are here
Amerikai importvámok – Megkezdődött a tárgyalássorozat az amerikai-európai kereskedelmi vita rendezéséről EU 

Amerikai importvámok – Megkezdődött a tárgyalássorozat az amerikai-európai kereskedelmi vita rendezéséről

Megkezdődött a tárgyalássorozat az amerikai-európai kereskedelmi vita rendezéséről, azonban sok munka van még hátra – közölte Cecilia Malmström kereskedelempolitikáért felelős uniós biztos, miután hétfőn Brüsszelben találkozott Robert Lighthizer amerikai kereskedelmi főképviselővel.

A két politikus első alkalommal ült össze azóta, hogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke július végén megállapodott Donald Trump amerikai elnökkel, hogy egyeztetéseket kezdenek az ipari termékek vámmentességének kidolgozásáról és a nem autóipari termékeket érintő szubvenciók eltörléséről, a tárgyalások ideje alatt pedig egyik fél sem vet ki új vámokat.
A megbeszélést követően Malmström tudatta: megvitatták, hogy miként lehetne mielőbb konkrét eredményeket elérni, és mindkét fél meghatározta a maga prioritásait, az előrelépés útját. Hozzátette, sok munka van még hátra ősszel, a két oldal szoros kapcsolatban lesz a következő hetekben.
A következő találkozóra szeptember végén kerül sor, amelyet szakértői egyeztetések fognak követni októberben – tájékoztatott az uniós biztos a Twitteren.
Lighthizer ezzel párhuzamosan konstruktívnak nevezte a hétfői tárgyalást.
A Juncker-Trump találkozót széles körben sikerként könyvelték el az EU szempontjából, szakértők szerint a bizottság elnökének anélkül sikerült meggyőznie Trumpot – legalábbis egyelőre – az autóipari védővámok elvetéséről, hogy feladott volna bármit a korábban lefektetett uniós alapelvekből.

mti / bumm

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment