You are here
Amerikai külügyminisztérium: Gruevszkit a hazájában kell felelősségre vonni EU 

Amerikai külügyminisztérium: Gruevszkit a hazájában kell felelősségre vonni

Nikola Gruevszki korábbi macedón kormányfőt saját hazájában kell felelősségre vonni, ahol egy ügyben “alapos és átlátható” jogi eljárás során már kétéves börtönbüntetésre ítélték hivatali visszaélés miatt – közölte csütörtökön az amerikai külügyminisztérium a Politico megkeresésére.

“Számos bíróság megerősítette az ítéletet. Gruevszkivel szemben ráadásul négy másik büntetőeljárás is folyamatban van” – jelentette ki az illetékes.
A Politico a macedón kormány szóvivőjét is megkereste, aki erős bizakodásának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy “Magyarország uniós tagországként, Macedónia európai aspirációját segítő barátként és partnerként továbbra is támogatni fogja harcukat a korrupció és a szervezett bűnözés ellen”.
“Nem gondoljuk, hogy Magyarország elítélt bűnözőket fog bújtatni, akik megkárosították Macedónia állampolgárait” – tette hozzá.
Nikola Gruevszki 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke, viszont a héten nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene, miután nem kezdte meg kétéves börtönbüntetése letöltését, amelyet hivatali visszaélés miatt szabtak ki rá. A volt miniszterelnök később bejelentette, hogy Budapesten van, és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól.

mti / hirado

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment