You are here
Amerikai NATO-nagykövet: az Egyesült Államok szükség esetén kész megsemmisíteni a tiltott orosz rakétákat    Nagyvilág USA 

Amerikai NATO-nagykövet: az Egyesült Államok szükség esetén kész megsemmisíteni a tiltott orosz rakétákat  

Az Egyesült Államok szükség esetén kész megsemmisíteni a vonatkozó nemzetközi szerződés előírásai ellenére kifejlesztett rövid és közepes hatótávolságú orosz rakétákat – jelentette ki Kay Bailey Hutchison amerikai NATO-nagykövet kedden Brüsszelben.

Oroszországnak fel kell hagynia a 9M729 elnevezésű új rendszere kiépítésével, mivel az sérti a szárazföldi állomásoztatású rövid és közepes hatótávolságú rakéták felszámolásáról 1987-ben megkötött szerződést (INF) – hangsúlyozta sajtótájékoztatóján Hutchison.
Hozzátette, hogy Washington bizonyítékokkal látja el szövetségeseit az orosz jogsértésekről, és bár elkötelezett a diplomáciai megoldás mellett, készen fog állni a tiltott, nukleáris robbanótöltetek célba juttatására is alkalmas rakéták megsemmisítésére.
“Megteremtjük a lehetőségét az országainkat elérni képes, szerződésszegéssel telepített rakéták  megsemmisítésének, amennyiben folytatódik a dolog” – fogalmazott.
“Hosszú évek óta próbálunk üzenni Oroszországnak, hogy tudunk a jogsértéseikről, bemutattuk a bizonyítékainkat, amelyeket most a szövetségeseink elé tárunk, hogy segítsenek tárgyalóasztalhoz ültetni Moszkvát” – tette hozzá.
Elemzők szerint a nagykövet szavai nem voltak teljesen egyértelműek, nem tudni biztosan, hogy a már kilőtt orosz rakéták  lelövéséről  vagy egy esetleges megelőző csapás lehetőségéről beszélt. Hutchison stábja a sajtó megkeresésére nem kívánt további felvilágosítást nyújtani.
Mindenesetre sokan úgy vélik, hogy a Donald Trump elnök által jelölt nagykövet kijelentése rendkívül határozott figyelmeztetés a Kremlnek, és ez tovább ronthatja a két ország viszonyát.
Moszkva élesen tagadja, hogy olyan rakétarendszert fejlesztene, amellyel szinte előjelek nélküli atomcsapást mérhetne Európára, sőt az Egyesült Államokat vádolja a szerződés megsértésével.
Hutchison ugyanakkor leszögezte, hogy országa betartja a szabályokat, viszont ha az oroszok nem állnak le, akkor eljöhet a pont, amikor az Egyesült Államoknak át kell lépnie a megállapodásban rögzített előírásokat.
James Mattis amerikai védelmi miniszter mindeközben arról számolt be, hogy NATO-beli kollégáival is egyeztetni fog a kérdésről az észak-atlanti szövetség szerdán kezdődő brüsszeli ülésén.

mti / nepszava

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment