You are here
Amerikai szankciók – Szakértő: az amerikai-orosz kapcsolatokra és az amerikai elnökre is hatással vannak a szankciók USA 

Amerikai szankciók – Szakértő: az amerikai-orosz kapcsolatokra és az amerikai elnökre is hatással vannak a szankciók

Az Egyesült Államok által Oroszország ellen hozott szankciók nemcsak a kétoldalú viszonyt befolyásolják, hanem az elnököt is sarokba lehet ezzel szorítani – mondta Ugrósdy Márton, a Külügyi és Külgazdasági Intézet stratégiai igazgatóhelyettese hétfőn a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Kifejtette: az Egyesült Államok “kicsit frusztrált” Oroszországot illetően, mert az utóbbi években nem igazán sikerült előrelépést elérni sem Ukrajna, sem pedig Szíria vonatkozásában.
Ráadásul a tavalyi amerikai elnökválasztás óta folyamatosan tartja magát az orosz beavatkozás vádja – emlékeztetett Ugrósdy Márton.
A szakértő kiemelte: a szankciókról hozott döntésnek van egy olyan kitétele, hogy az elnök önmagában nem könnyíthet azokon, így ha tervezte is az enyhülést az Oroszországgal ápolt viszonyban, azt nem tudja megvalósítani.
Így a szankciók nemcsak a kétoldalú kapcsolatokat befolyásolják, hanem “az elnököt is sarokba lehet vele szorítani”, hiszen “Trumpot folyamatosan azzal vádolják, hogy valójában az oroszok jutatták hatalomra” – mutatott rá Ugrósdy Márton. Hozzátette: ugyanakkor ennek jele lenne, ha megvétózná a törvényt, de az elnök jelezte: mindenképpen aláírja.
Ugrósdy Márton úgy vélte, az Egyesült Államok “kicsit könnyebben tud mozdulni”, mint Európa, mert Európa sokkal kiszolgáltatottabb például a gázvezetékek miatt Oroszországnak.     Bár hosszú távon segíthetik a szankciók az Egyesült Államok piacszerzését az európai energiaellátásban, Oroszország mindig meghatározó lesz az európai energiapiacon, “képtelenség” annyi amerikai gázt szállítani Európába, hogy ki lehessen váltani az orosz gázt – magyarázta.

Forrás: MTI / Kép:   kitekintő   /

 

További Hírek:

Leave a Comment