You are here
Andrej Babis és kormánya ellen tüntettek Csehországban EU 

Andrej Babis és kormánya ellen tüntettek Csehországban

Csehország mintegy húsz városában voltak hétfő este tüntetések Andrej Babis ügyvezető miniszterelnök és kormánya ellen.

Prágában, Brünnben  és a nagyobb városokban a többezres, a kisebb városokban pedig néhány száz főből álló tömeg azt követelte, ne legyen a cseh kormány élén olyan politikus, aki ellen büntetőeljárás van folyamatban. Andrej Babist azzal gyanúsítja a rendőrség, hogy a korábbi években jogtalanul jutott európai uniós forrásokhoz, s ezért büntetőeljárást indított ellene. Babis a vádat határozottan elutasítja, s azt állítja, politikai megrendelésre született meg.

A civil szervezetek áltak szervezett tiltakozó akciók résztvevői azt is követelték, hogy mihamarabb távozzon tisztségéből az ügyvezető kormány, amely januárban nem kapott bizalmat a parlamentben.

Ezzel kapcsolatban éles bírálatok célpontja volt Milos Zeman államfő is, aki a tüntetők szerint támogatja Babist és a bizalom nélküli kormány további regnálását.

Számos helyszínen folytatódott az aláírások gyűjtése a Babis és  ügyvezető  kormánya távozását követelő petícióhoz.  A CTK hírügynökség civil forrásokból származó értesülésekre hivatkozva azt írta, hogy a petíciót már több mint kétszázezren írták alá. A cél egymillió aláírás összegyűjtése.

A tavaly októberi cseh képviselőházi választást az Andrej Babis vezette ANO mozgalom nyerte. Az ANO-nak a 200 tagú parlamenti alsóházban azonban csak 78 mandátuma van, ezért egyedül nem képes olyan kormányt alakítani, amely bizalmat kapna a parlamentben. Az első Babis-kormány januárban nem kapott bizalmat, az új kormányalakítási tárgyalások pedig eddig nem vezettek eredményhez.

kjk \ kpl

MTI / Fotó: Novinky.cz

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment