You are here
Andrzej Duda jóváhagyta a legfelsőbb bíróság tagjainak nyugdíjazására vonatkozó törvénymódosítást EU 

Andrzej Duda jóváhagyta a legfelsőbb bíróság tagjainak nyugdíjazására vonatkozó törvénymódosítást

Andrzej Duda lengyel elnök jóváhagyta a parlament által korábban megszavazott törvénymódosítást, amely értelmében visszatérnek munkahelyükre a legfelsőbb bíróság korábban nyugalmazott tagjai – közölték hétfőn a lengyel államfői hivatal honlapján.

A lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) által benyújtott törvényjavaslat az Európai Bizottság (EB) által bírált előírásokon módosít. A törvényt november végén a parlament mindkét háza megszavazta. Duda jóváhagyásáról azután értesítették a közvéleményt, hogy a törvény korábbi, most módosított változatát épp hétfőn az Európai Unió Bírósága (EUB) felfüggesztette.
A jogszabály korábbi változatának értelmében a 70-ről 65 évre csökkentett nyugdíjkort elért bírák csak a lengyel elnök jóváhagyásával folytathatták szolgálatukat. A módosítás hatályba lépésével a 22 nyugdíjazott bíró visszatérhet munkahelyére, államfői jóváhagyás nélkül. Az újonnan beiktatott bírák esetében viszont a nyugdíjkorhatár 65 év lesz, és hosszabbítás egyáltalán nem lehetséges.
A korábbi változat hatályba lépése idején, idén áprilisban a legfelsőbb bíróság 72 tagú volt. A nyugdíjkort elért 27 bíró közül csak 16 kérvényezte mandátuma meghosszabbítását, és Duda 5 kérvénynek tett eleget. Nem kérvényezte mandátuma meghosszabbítását többek között Malgorzata Gersdorf legfelsőbb bírósági elnök. A 22 érintett bírót július elején helyezték nyugállományba. Az új törvénymódosítás viszont meg nem szakítottnak tekinti az összes visszatérő bíró, köztük Gersdorf megbízatását.
A nyugdíjkorhatárára vonatkozó előírások felfüggesztését az EUB  az EB kezdeményezésére október végén ideiglenes, hétfő délután pedig végleges hatállyal  rendelte el, jogerős ítélet 2019 tavaszán várható.
Az EUB döntése  nyomán Gersdorf már októberben újbóli munkába állásra szólította fel nyugalmazott kollégáit, mindnyájan azóta be is járnak a munkahelyükre. Hivatalos lengyel álláspont szerint az intézkedés nem automatikusan vonta maga után a bírói mandátumok megújítását, ennek előfeltétele ugyanis a vonatkozó lengyel törvény megfelelő, Duda által hétfőn jóváhagyott  módosítása volt.
Varsó a módosítást az ellene elindított uniós jogállamisági eljárás kapcsán kompromiszzumos megoldásnak tekinti. A jogszabály továbbá is tartalmazza azokat, a folyamatban lévő igazságügyi reform keretében elfogadott előírásokat, melyek értelmében a legfelsőbb bíróságnál létrejött az igazságügyi dolgozók által elkövetett kihágásokkal foglalkozó fegyelmi kamara, valamint az úgynevezett  rendkívüli panaszokat intéző kamara. Az utóbbi testület akár 20 évre visszamenőleg is felülvizsgálhatja az alacsonyabb szintű törvényszékek ítéleteit.

mti / magyar hirlap

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment