You are here
Ankara figyeli, hogy Washington ad-e újabb fegyvereket a szíriai kurdoknak Nagyvilág USA 

Ankara figyeli, hogy Washington ad-e újabb fegyvereket a szíriai kurdoknak

Ankara figyeli, hogy Washington küld-e további fegyvereket a szíriai kurd Népvédelmi Egységek (YPG) nevű milíciának, amelyet Törökország terrorszervezetnek tart – mondta Bekir Bozdag török kormányszóvivő hétfőn a 24 TV török hírtelevíziónak adott interjújában.

Donald Trump amerikai elnök a Recep Tayyip Erdogan török államfővel folytatott pénteki telefonbeszélgetésében a török vezetés szerint biztosította Ankarát, hogy Washington nem ad több fegyvert az YPG-nek. A Fehér Ház sajtóhivatala szombaton azonban azt közölte, hogy Trump csak a szíriai partnereinek nyújtott katonai támogatás átrendezését, “korrigálását” ígérte Erdogannak.
Bozdag hétfőn fordulópontnak minősítette Trump és Erdogan egyeztetését. Egyúttal hangsúlyozta: Trump bejelentése “értéktelen”, ha nem követi tett. Az YPG-nek korábban küldött fegyvereket az Egyesült Államoknak azonnal össze kell gyűjtenie – hangoztatta.
Ankara az YPG-t a Délkelet-Törökországban 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárthoz (PKK) hasonlóan terrorszervezetnek tekinti és attól tart, hogy a szíriai kurd milícia megerősödése felélénkítené a Törökországban élő több mint tízmilliós kurd kisebbség szeparatista törekvéseit. Erdogan a közelmúltban többször nehezményezte, hogy Washington “mintegy 3500 kamionnyi” fegyvert küldött az YPG-nek Szíriába az Iszlám Állam (IÁ) elleni harcra hivatkozva.

Forrás: MTI / Kép:   karpathir.com   /

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment