You are here
Arányos és összehangolt válasz várható az angliai mérgezéses ügyben Nagyvilág 

Arányos és összehangolt válasz várható az angliai mérgezéses ügyben

Franciaország és Németország már a jövő héten egyeztetéseket kezd arról, hogy milyen arányos és összehangolt válaszlépésekre lehet szükség Oroszországgal szemben Szergej Szkripal volt orosz kettős ügynök és lánya angliai megmérgezése ügyében – közölte Emmanuel Macron Brüsszelben pénteken.

A francia elnök Angela Merkel német kancellárral az uniós állam-, illetve kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozóját követően tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, a történtek közös fellépést, összehangolt uniós választ követelnek.
Aláhúzta, nem lehetnek azonban túlzott elvárások a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) szakértőinek vizsgálati eredményeit illetően, mert csak technikai véleményt közölnek a használt vegyületről, előkövetőket nem neveznek meg. A vizsgálat eredménye legfeljebb árnyalhatja, lényegesen nem fogja befolyásolni az eddig kialakult álláspontot – közölte.
Európa nem fog  “fejének fegyvert szegezve” tárgyalni – jelentette ki Macron az Egyesült Államok azon bejelentésére reagálva, hogy védővámokat vetne ki mások mellett az Európai Unióból importált acélra és alumíniumra. Washington válasza a megemelt vámok alóli, május 1-jéig szóló mentességről “nem tekinthető megfelelőnek” – húzta alá. Európa nem kíván a kereskedelmi háborút folytatni, továbbra is a többoldalú kereskedelem híve, amelyet segíteni és nem gyengíteni kell. Az Európai Unió megfelelő és arányos választ fog adni a vitatott intézkedés bevezetése esetén. Nem lehet Európa a leggyengébb láncszem – tette hozzá.
Angela Merkel a sajtótájékoztatón megerősítette: nincs más ésszerű magyarázat, azaz nem kérdőjelezhető meg Nagy-Britannia az uniós tagországok által is támogatott véleménye, amely szerint “nagyon valószínű”, hogy Oroszország a felelős az idegméreggel elkövetett támadásért. Németország és Franciaország egyetért abban, hogy határozottabb lépésekre is szükség lehet az uniós állam-, illetve kormányfőinek döntésénél, hogy konzultációra visszarendelték az EU oroszországi nagykövetét Moszkvából. A Berlin és Párizs jövő héten egyeztet az összehangolt lépésekről – közölte.
Merkel elmondta, a következő, júniusban esedékes uniós csúcstalálkozó alkalmával komoly előrehaladást és a tagországok egységét várja a közös menekültügyi rendszert illetően. A tanácskozás egyik központi témája migráció lesz, cél egy közös, szolidáris bevándorlási politika megteremtése, amelyet jelenleg főként a kelet-európai országok erősen elleneznek – tette hozzá.

mti

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment