You are here
Asztúria hercegnője-díj – Az Európai Uniót ismerték el egyetértés kategóriában Kultúra 

Asztúria hercegnője-díj – Az Európai Uniót ismerték el egyetértés kategóriában

Az Európai Unió nyerte el a spanyol Nobel-díjnak is nevezett Asztúria hercegnője-díjat az egyetértés kategóriában ebben az évben – jelentette be döntését a zsűri szerdán Oviedóban.

Az indoklás szerint az Európai Uniót létrehozó, éppen 60 évvel ezelőtt aláírt Római Szerződéssel megvalósult együttműködés olyan értékeket vezetett be és terjesztett el a világban, mint a szabadság, az emberi jogok és a szolidaritás.
A zsűri kiemelte továbbá, hogy az Európai Unió biztosította az eddigi leghosszabb békeperiódust a modern Európában, eszméi pedig a bizonytalan időkben reményt nyújtanak a jövőt illetően a haladás és jólét példájával.
A jelenleg még 28 tagú, de Nagy-Britannia távozása után 27 tagállamból álló Európai Unióban mintegy 500 millió ember részesül az értékközösségen, a szabadságon és az igazságosságon alapuló európai integráció előnyeiből – áll a zsűri indoklásában.
Az Európai Uniót 2012-ben Nobel-békedíjjal tüntették ki, amiért előmozdította a békét, a megbékélést, a demokráciát és az emberi jogokat Európában.
Az egyetértés kategória győztesét ebben az évben 16 ország 28 jelöltje közül választotta ki a zsűri.
Az elismerést tavaly az SOS Gyermekfalvak nemzetközi szervezete kapta.
A díjat, amely egy Joan Miró világhírű képzőművész által tervezett szobor és 50 ezer euró (15 millió forint), ősszel vehetik át a kitüntetettek Oviedóban egy ünnepi gálán VI. Fülöp spanyol királytól.
Az Asztúria Hercegnője-díjat 36 évvel ezelőtt alapították, eredetileg Asztúria Hercege-díj néven, amelyet tavaly előtt módosítottak, miután a korábbi trónörökös, Asztúria hercege VI. Fülöp néven király lett, így elsőszülött lányára, Leonorra szállt az Asztúria hercegnője cím.

MTI

További Hírek:

Leave a Comment