You are here
Autópályák forgalmát állították le a katalán függetlenségi politikusok szabadon engedéséért tüntetők EU 

Autópályák forgalmát állították le a katalán függetlenségi politikusok szabadon engedéséért tüntetők

Több fontos közút forgalmát leblokkolták a katalán függetlenségi politikusok szabadon engedéséért tüntetők Katalóniában kedden.

A Köztársaság Védelmi Bizottságok (CDR) elnevezésű radikális szervezet felhívására összegyűlt tiltakozók két fontos autópálya, az AP-7 és az A-2, továbbá az N-340-as autóúton akadályozták a közlekedést a délelőtt folyamán kora reggeltől kezdve.
A hatóságok a tüntetések miatt ezekről az útszakaszokról elterelték a forgalmat, és ugyan ideiglenesen felszámolták ezeket az előre be nem jelentett akciókat, a tiltakozók azonban azóta is újra és újra kezdik azokat más helyszíneken, de nem csak a közutakon.
Kora este a barcelonai Sants pályaudvarnál gyülekezett több száz tüntető, a szervezők az épület körbevételét hirdették meg. A pályaudvarhoz rohamrendőrök vonultak ki, akik csak az utasokat engedik ki és be az épületből.
A helyszíni beszámolók szerint az állomás melletti Joan Peiró téren kiáltványt olvastak fel, amelyben szót emeltek az állami “erőszak és elnyomás” ellen. A CDR ezután bejelentette a tüntetés végét, de a tüntetők  egyelőre továbbra is maradtak.
Barcelonában délelőtt is voltak tüntetések; néhány órán át a belvárosban többtucatnyi tüntető akadályozta az autóközlekedést két fontos sugárúton.
Katalóniában péntek óta mindennaposak a különböző utcai megmozdulások. A spanyol legfelsőbb bíróság aznap döntött úgy, hogy vádat emel 25 katalán függetlenségi politikus ellen különböző bűncselekmények miatt.
Közülük 13 katalán vezetőnek lázadás miatt bíróság elé állnia a tavaly október 1-jén alkotmányellenesen megtartott függetlenségi népszavazás megrendezésével és a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadásával összefüggésben.
A tiltakozó akciókat tovább tüzelte, hogy az újból kiadott európai elfogatóparancs alapján vasárnap a német hatóságok őrizetbe vették Carles Puigdemont volt katalán elnököt, és megkezdték a kiadatási eljárás lefolytatását, amelyben leghamarabb húsvét után várható döntés.

mti

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment