You are here
Autótulajdonosok százai tüntettek Ungváron az európai regisztrációjú gépkocsik ukrajnai belépésének szigorítása ellen Utazás 

Autótulajdonosok százai tüntettek Ungváron az európai regisztrációjú gépkocsik ukrajnai belépésének szigorítása ellen

Több száz kárpátaljai autótulajdonos rendezett tüntetést vasárnap este Ungváron, mert Ukrajnában november 25-től nehezen értelmezhető, szigorú törvényekkel – magas behozatali vám vagy kaució kiszabásával – nehezítették meg az ukrán állampolgároknak, hogy külföldön regisztrált autóikkal lépjenek be az országba és azokat belföldön használják.

Az autósok az ungvári stadionnál gyülekeztek, majd a Kárpátalja megyei állami közigazgatási hivatal elé vonultak. A tiltakozók azt követelik, hogy kezdjen tárgyalásokat velük a megye vezetése – adták hírül kárpátaljai hírportálok.
A jelentések szerint a tüntetők gépkocsi gumiköpenyeket raktak le az adminisztráció épülete elé, és meggyújtották őket. A tiltakozók nem engedték a helyszínre érkezett tűzoltóknak a lángok oltását.
Hétfő reggelre a külföldi rendszámmal közlekedő autósok útblokádot hirdettek a közúti határátkelőhelyek, közte a Csap-Záhony átkelő elé.
A törvényi szigorítás és bizonytalanság ellen fellépők vasárnap országosan nyolc határátkelőhely forgalmát akadályozták, főként az ukrán-lengyel határon és egy-egy ukrán-szlovák, valamint ukrán-román átkelőét Kárpátalján.
Az ukrán belügyminisztérium vasárnap esti nyilatkozatban szólította fel a “jogi szabályozatlanság túszaivá vált”, tiltakozókat és határblokádot folytató autósokat, hogy tartózkodjanak a radikális megnyilvánulásoktól.
Ukrajnában, főként a külföldi államokkal határos régiókban nagyon sokan közlekednek EU-tagországokban regisztrált, ott a honi áraknál jóval olcsóbban vásárolt járművekkel,

mti / karpatalja

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment