You are here
Az amerikai elnök álláspontja szerint a DACA-program fiataljait csak akkor védi meg, ha megépül a fal a mexikói határnál USA 

Az amerikai elnök álláspontja szerint a DACA-program fiataljait csak akkor védi meg, ha megépül a fal a mexikói határnál

A DACA-program keretében védelmet élvező illegális bevándorló fiatalok csakis akkor kaphatnak további védelmet, ha felépül az amerikai-mexikói határon a fal – tudatta álláspontját Donald Trump amerikai elnök egy pénteki Twitter-bejegyzésében.

Az Elhalasztott Intézkedés a Gyermekkorban Érkezetteknek (DACA) nevű programot elnöki rendelettel az előző elnök, Barack Obama hozta létre, s azt célozza, hogy a gyermekkorukban illegális bevándorlókként az Egyesült Államokba hozott és ott felnőtt fiatalokat megvédje a kitoloncolástól. Vezető demokrata párti törvényhozók szeptemberben egyeztettek Donald Trumppal a DACA-programban érintett és az “Álmodozók” nemzedékének nevezett fiatalok további védelméről, s az elnök beleegyezett, hogy hat hónappal meghosszabbítja a program érvényességét.
“Az úgynevezett Álmodozókat a kitoloncolástól védelmező demokratáknak el kell fogadniuk azt a törvénycsomagot, amely magában foglalja a Fehér Ház több prioritását, köztük a határon építendő falat és az amerikai bevándorlási rendszer reformját” – írta Twitter-üzenetében Donald Trump. Leszögezte: “a demokratáknak megmondták, és ők ezt tökéletesen meg is értették, hogy nincs DACA a déli határokon megépülő fal és a rémes migrációs lánc és a nevetséges bevándorlási lottó befejezése nélkül. Országunkat mindenáron meg kell védenünk!”.
Donald Trump szeptemberben a Fehér Házban egy vacsorán tárgyalt Nancy Pelosival, a demokraták képviselőházi frakciója és Chuck Schumerrel, a szenátusi csoport vezetőjével, és csaknem meg is állapodtak, hogy a DACA-programot átmenetileg folytatják, cserébe a demokraták megszavazzák a határvédelmi intézkedéseket. Az amerikai-mexikói határon építendő fal finanszírozásáról akkor nem esett szó. A megállapodás terve azonban így is kútba esett, mert a Fehér Ház még több kötelezettségvállalást szeretett volna a demokratáktól, és a Demokrata Párton belül is erőteljes bírálatok érték a két kongresszusi vezetőt. A törvénycsomagról a jövő hónapban kell szavazniuk a törvényhozóknak.

mti

További Hírek:

Leave a Comment