You are here
Az amerikai igazságügyi minisztérium pert indít Kalifornia ellen az illegális bevándorlók miatt       USA 

Az amerikai igazságügyi minisztérium pert indít Kalifornia ellen az illegális bevándorlók miatt    

Az Egyesült Államok szövetségi igazságügyi minisztériuma pert indít Kalifornia állam ellen az illegális bevándorlás miatt – adta hírül kedden az NBC televízió.

Washington azt veti Kalifornia szemére, hogy nem hajlandó együttműködni a szövetségi hatóságokkal, és helyi törvényekre hivatkozva nem ad információkat az illegális bevándorlók kitoloncolásához.
Kaliforniában tavaly ősszel három olyan törvényt fogadott el a helyi törvényhozás, amely védelmet biztosít az illegális bevándorlóknak a kitoloncolás ellen. Ezzel, a washingtoni kormányzat szerint, a déli szövetségi állam akadályozza a szövetségi bevándorlási törvények végrehajtását és veszélybe sodorja a szövetségi rendfenntartókat, valamint a bevándorlási hivatal képviselőit is.     A per megindítását Jeff Sessions igazságügyi miniszter hivatalosan szerdán jelenti be a déli állam fővárosában, Sacramentóban egy konferencián. “Az igazságügyi minisztérium és a Trump-kormányzat megvívja majd a harcot ezzel az igazságtalan, tisztességtelen és alkotmányellenes politikával” – olvasható Sessions beszédében, amelynek szövegéből az NBC televízió kedd esti híradója idézett.     A tavaly októberben Jerry Brown demokrata párti kormányzó által aláírt három törvény az Egyesült Államok leginkább nagylelkűnek mondott védelmét biztosítja az illegális bevándorlóknak. Az egyik törvény megtiltja a helyi rendfenntartó erőknek, hogy információkat adjanak a szövetségi bevándorlási munkatársaknak a letartóztatott vagy már börtönbüntetésre ítélt illegális bevándorlókról, akiket éppen a bűncselekményeik miatt kitoloncolás fenyeget. A másik törvény megtiltja a magánvállalatok munkaadóinak, hogy együttműködjenek a bevándorlási hivatal embereivel a munkahelyi ellenőrzésekben, a harmadik pedig előírja a kaliforniai állami illetékeseknek, hogy ellenőrizzék azokat a börtönöket, amelyekben a szövetségi hatóságok tartanak fogva kitoloncolásra váró illegális bevándorlókat.
Azokat a településeket, amelyek védelmet biztosítanak az illegálisan az Egyesült Államok területén tartózkodóknak, menedékvárosoknak nevezik. Néhány szövetségi állam kormányzója – köztük például Kaliforniáé – az egész államot menedékvárosnak nyilvánította.

Forrás: MTI / Kép:   demokrata.hu   /

További Hírek:

Leave a Comment