You are here
Az amerikai külügy szerint elfogadhatatlan a venezuelai parlament elleni támadás Nagyvilág 

Az amerikai külügy szerint elfogadhatatlan a venezuelai parlament elleni támadás

Az amerikai külügyminisztérium elfogadhatatlannak tartja a venezuelai parlament megtámadását.

A Heather Nauert külügyi szóvivő által szerda este kiadott közlemény leszögezi: “a függetlenség ünneplése közepette elkövetett erőszak támadás a demokratikus elvek ellen, amelyek oly értékesek voltak a Venezuela függetlenségéért 206 esztendővel ezelőtt harcoló férfiak és nők számára”.
A külügyminisztérium szóvivőnője arra szólította fel a venezuelai kormányt, hogy vegye védelmébe a parlamentet, biztosítsa, hogy a kilencórás blokádban megsebesültek megfelelő orvosi ellátást kapjanak, és a támadókat vonják felelősségre. A közlemény egyúttal arra is felszólít minden érintett felet, hogy “mondjon le az erőszakról”.
Venezuelában szerdán ünnepelték a függetlenség napját, és Nicolás Maduro elnök hívei tüntetést szerveztek a parlament épülete elé. Az országban a törvényhozás az egyedüli intézmény, ahol az ellenzék van többségben. A kormánypárti tüntetők közül többen bejutottak az épületbe is, ahol petárdákat robbantottak és több képviselőt megvertek. A hatóságoknak a támadás után kilenc órával sikerült kiüríteniük az épületet.
Az incidensre olyan időszakban került sor, amikor az ország az elmúlt évtizedek legsúlyosabb gazdasági és politikai válságát éli: egymást követik a Maduro elnök távozását követelő tüntetések, amelyek az elmúlt három hónapban 91 halálos áldozatot követeltek.
Az amerikai külügyi szóvivő a közleményben kiemelte: az Egyesült Államok elítéli a venezuelai kormány fokozódó önkényuralmi törekvéseit és az alkotmányozó országgyűlés összehívását, amelyet “Venezuela demokratikus intézményei kiüresítésének” tart.
A közleményben Washington felszólította a venezuelai kormányzatot, hogy tartsa magát a tavaly ősszel, a Vatikán segítségével megindított párbeszédben vállalt kötelezettségeihez. Vagyis “tartson mielőbb szabad és hiteles választásokat, tartsa tiszteletben az alkotmányt és a nemzetgyűlést, valamint azonnal és feltételek nélkül bocsássa szabadon a politikai foglyokat”.

MTI

További Hírek:

Leave a Comment