You are here
Az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó szeptemberben folytatja a NAFTA-tárgyalásokat Nagyvilág 

Az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó szeptemberben folytatja a NAFTA-tárgyalásokat

Az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Megállapodásról (NAFTA) szóló tárgyalásokat az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó szeptember elején folytatja – derül ki a három ország tárgyaló delegációinak vasárnap este kiadott közös közleményéből.

Az 1994-ben aláírt szabadkereskedelmi megállapodás újratárgyalásának első fordulója öt napig tartott és vasárnap zárult Washingtonban.
A közös közlemény szerint az első fordulóban napirendre került javaslatok “mélysége és nagy száma” arra utal, hogy mindhárom ország szeretne “gyorsan” és új, “nagyra hivatott” megállapodásra jutni. Egyik fél sem – köztük az Egyesült Államok főtárgyalója sem – említette, hogy szándékában állna a szabadkereskedelmi megállapodás felmondása. Donald Trump amerikai elnök már a tavalyi választási kampányában, majd elnökké választása után is azt hangoztatta, hogy a NAFTA-t újra kell tárgyalni, mert kedvezőtlen az amerikai érdekek számára, s ha nem sikerülne az újratárgyalás, akkor Washington fel is mondja a megállapodást.
Robert Lighthizer, az amerikai küldöttség vezetője szerdán – a megbeszélések első napján – jelezte, hogy az amerikai kormányzat nem akarja mindenáron felmondani a szerződést, de nem csupán apró kiigazításokat akar, hanem mélyreható változtatásokat. Lighthizer elsősorban Ildefonso Guajardo Villarreal mexikói gazdasági miniszternek, a mexikói tárgyalóküldöttség vezetőjének címezte ezt. Az Egyesült Államoknak ugyanis a NAFTA 1994-es aláírása óta 1,6 milliárd dollárra duzzadt a kereskedelmi deficitje Mexikóval szemben, és érzékenyen érinti az amerikai gazdaságot az is, hogy sok vállalat az alacsony bérköltségek miatt kiszervezte a munkahelyeit. A kanadai küldöttség vezetője, Chrystia Freeland külügyminiszter “történelminek” nevezte a tárgyalásokat.
A tárgyalások második fordulóját Mexikóban tartják, és szeptember végére Kanadában tervezik a harmadik fordulót.
MTI

További Hírek:

Leave a Comment