You are here
MA: nagy kormányellenes tüntetés Budapesten (+ útlezárások) EU 

MA: nagy kormányellenes tüntetés Budapesten (+ útlezárások)

A szervezők tüntetéshullámot és engedetlenségi mozgalmat akarnak indítani. Ismert felszólalók is lesznek, de nem árulják el, kik, mert meglepetést akarnak okozni. A fideszes holdudvar erőszakot és bolsevista-kommunista ellenforradalmat vizionál, de a szervezők hangsúlyozzák: békés demonstrációra készülnek. Az ellenzéki pártok részvételre és nemzeti ellenállásra hívják támogatóikat.

Mi vagyunk a többség! – Tüntetés a demokráciáért címmel tüntetés lesz szombat délután Budapesten. Az eseményre a péntek délelőtti állapot szerint 33 ezren jelezték, hogy kimennek, és további 81 ezer érdeklődő csatlakozott a Facebookon. Összehasonlításképpen: az egy évvel ezelőtti, CEU melletti nagy tüntetésre kevesebben jelentkeztek a közösségi médiában.

A demonstráció szervezői a következő követeléseket fogalmazták meg:

A szavazatok újraszámlálását!

Gyűlöletkampány helyett szabad sajtót, pártatlan közmédiát!

Tisztességes választást! Új választási törvényt!

Az ellenzék ne magával harcoljon, hanem álljon ki a többségért!

A tüntetés egyik szervezője, Homonnay Gergely (ő szerkeszti Erzsi macska oldalát) azt mondta az Indexnek, hogy pártoktól független eseményről van szó, a demonstráció főszervezői közül, „mint menet közben kiderült, mindenki más ellenzéki pártra szavazott”.

Homonnay szerint azért szervezik a tüntetést, hogy megmutassák: „mi vagyunk többen”. Az a céljuk a szombati eseménnyel, hogy abból egy tüntetéshullám nőjön ki. Polgári engedetlenségi mozgalmat is akarnak indítani, de ennek részleteiről egyelőre nem szeretne beszélni. Annyit leszögezett: nem akarják az emberek mindennapi életét megakasztani, tehát nem arról van szó, hogy hosszú időre el akarják foglalni az Oktogont.

ERRE várhatóak útlezárások:

A forgalomkorlátozások érintik a 2-es villamos, az M3-as pótlóbusz, a 9-es, a 15-ös, a 105-ös, a 115-ös busz, valamint a 70-es, a 72-es, a 73-as és a 78-as trolibusz közlekedését: a járatok a zárások idején és függvényében rövidített, vagy az eredeti útvonaluktól jelentősen eltérő útvonalon közlekednek. Továbbá biztonsági okokból időszakosan lezárhatják az utasforgalom elől az M1-es metró Oktogon, Opera és Bajcsy-Zsilinszky út, valamint az M2-es metró Kossuth Lajos tér állomását.

Pontosabban: várhatóan 16 órától 18 óráig az Andrássy utat az Oktogon és a Bajcsy-Zsilinszky út között, várhatóan 17:45-től 18:45-ig a Bajcsy-Zsilinszky utat és az Alkotmány utcát, az esti órákban a Kossuth Lajos tér forgalmát is korlátozzák.

Index / Fotó: Eduline

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment