You are here
Az EP új szabályokat kezdeményez a multicégek által befizetett adók közzétételére Könyvelés 

Az EP új szabályokat kezdeményez a multicégek által befizetett adók közzétételére

Új szabályozásra lenne szükség a multicégek által befizetett adók közzétételéről az Európai Parlament plenáris ülésén kedden elfogadott jelentés szerint, amelynek értelmében a globálisan legalább 750 millió euró forgalmú vállalatoknak országonként nyilvánosságra kellene hozniuk az adózásukat, kivéve, ha azok üzleti szempontból érzékeny adatokat tartalmaznak.

A strasbourgi ülésen 534 szavazattal, 98 ellenében, 62 tartózkodás mellett jóváhagyott jelentés szerint a multiknak nyilvánossá kellene tenniük, melyik országban mennyit adóztak. A parlamenti sajtószolgálat tájékoztatása szerint ez az EU-n kívüli területekre is vonatkozna.
A jövedelemadóval kapcsolatos információkat a cégek honlapján egy egységes, könnyen és ingyenesen hozzáférhető táblázatban kellene szerepeltetni. A vállalatoknak ezen felül az Európai Bizottság nyilvántartása számára is jelentést kellene készíteniük.
A cél, hogy a nyilvánosság és a hatóságok pontosabb képet kapjanak a nagyvállalati közteherviselésről, és ezáltal visszaszorítsák az adóelkerülést – hangsúlyozta az uniós parlament, kiemelve, hogy becslések szerint évi 50-70 milliárd euró tűnik el be nem fizetett adóként.
A jelentés értelmében közzé kellene tenni a cégek és leányvállalataik nevét, működési területét, az alkalmazottak számát, a nettó forgalmat, a jegyzett tőkét, az adózás előtti eredményt, a megtakarításokat, az adott évben, adott országban befizetett jövedelemadót, s azt, hogy a cégháló bármely tagja részesül-e adókedvezményben.
A tagállamok – például kereskedelmi szempontból kényes információk esetén – felmentést adhatnak egy cégnek bizonyos adatok közlése alól. A felmentést évente kell megújítani, az csak az adott országban érvényes, és értesíteni kell róla az Európai Bizottságot, amely viszont évente közzéteszi a kivételben részesülő cégek listáját. A parlament megszavazta azt a módosító javaslatot, amelynek alapján utólag, a felmentés miatt korábban nem publikált adóinformációkat is nyilvánosságra kellene hozni.
Az elfogadott jelentés alapján elkezdődhetnek a tárgyalások az uniós intézmények között.

MTI

További Hírek:

Leave a Comment