You are here
Az EU 1 millió euróval támogatja nigériai áradás károsultjait    EU Nagyvilág 

Az EU 1 millió euróval támogatja nigériai áradás károsultjait  

Az Európai Unió egymillió euró (mintegy 320 millió forint) humanitárius támogatást juttat a szeptember második felében Nigériában  pusztító áradások károsultjai számára – közölte az Európai Bizottság hétfőn.

Hrisztosz Sztilianidesz humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős biztos közleménye szerint az uniós humanitárius segély a gyógyszer- és élelmiszerellátást egészíti ki, valamint hozzájárul a rászorulók lakhatásának biztosításához.
Arra hívta fel a figyelmet, hogy a nigériaihoz hasonló természeti katasztrófák jól mutatják a globális éghajlatváltozás hatását. Tájékoztatása szerint az uniós bizottság az európai szolidaritás jegyében környezetvédelmi szakértőt küld a helyszínre, valamint a mentésben és kárelhárításon dolgozó szolgálatok rendelkezésre bocsátja az unió Kopernikusz nevű műholdjának képeit.
A biztos elmondta továbbá, hogy az árvízkárosultak számára a hétfőn megítélt támogatás azt a több mint 48 millió eurós segélyt egészíti ki, amelyet az Európai Unió az év eleje óta jutatott az afrikai állam észak-keleti országrészében dúló konfliktusokból eredő szükséghelyzet kezelésére.
A heves esőzések következtében szeptember közepén kilépett medréből a Niger és a Benue folyó, és számos települést elöntött a víz Nigériában. Az áradás több tízezer embert elvágott a külvilágtól, mások kénytelenek voltak otthonaikat hátrahagyva menekülni. Az ország középső és déli részén négy államban is szükségállapotot hirdettek az ítéletidő miatt. A legújabb adatok szerint csaknem kétszáz ember vesztette életét.

mti / napi ujsag

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment