You are here
Az EU diktálja a Brexitet          Brexit UK 

Az EU diktálja a Brexitet       

Egyelőre az EU diktálja a Brexitet; egy nemrég nyilvánosságra került brit kormányzati dokumentumból úgy tűnik, London meghátrál – mondta Kiss István, a Századvég kutatója a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában péntek reggel.

A dokumentum – amelyről még nem született döntés – azt tartalmazza, hogy az angolok elfogadnák az átmeneti időszakban, immár nélkülük született uniós jogszabályokat is. Ugyanakkor az uniós állampolgárok jöhetnének Nagy-Britanniába az átmeneti időszak lezárása, 2019 márciusa után is, csak a jogaik lehetnének kicsit mások, feltehetően szociális téren – ismertette a szakember.
Kifejtette: Brüsszel álláspontja szerint, ha Nagy-Britannia szeretne továbbra is hozzáférni az európai közös piachoz, akkor az EU négy szabadságát – az áru, a tőke, a szolgáltatások és az egyének szabad mozgását – nem gátolhatja a kilépés után sem.
Az angol kormánypárti képviselők egy része az úgynevezett hard Brexitet, a kilépés minél gyorsabb lezárását sürgeti, és az EU-nak sem érdeke, hogy az átmeneti időszak elhúzódjon – tette hozzá Kiss István.

Forrás: MTI

További Hírek:

Leave a Comment