You are here
Az EU és a NATO is üdvözölte a macedóniai népszavazás eredményét az érvénytelenség ellenére EU 

Az EU és a NATO is üdvözölte a macedóniai népszavazás eredményét az érvénytelenség ellenére

Üdvözölte az Európai Unió és a NATO is hétfőn az ország nevének megváltoztatásáról kiírt előző napi macedón népszavazás eredményét, kiemelve, hogy az igenek voltak elsöprő többségben, még ha a részvétel alatta is maradt az érvényességi küszöbnek.

Johannes Hahn uniós bővítési biztos gratulált azoknak az állampolgároknak, akik kinyilvánították vasárnap a véleményüket, éltek demokratikus szabadságjogaikkal.
“Az igenek nagyon jelentős többsége mutatja, hogy széleskörű a névvita rendezését célzó egyezmény és az ország euroatlanti integrációjának támogatottsága” – írta Twitter-üzenetében az osztrák biztos.
Hangsúlyozta, azt várja a macedón politikai vezetőktől, hogy az ország érdekében tartsák tiszteletben a döntést és járjanak el felelősséggel.
Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a történteket “történelmi lehetőségnek” nevezte a nyugat-balkáni térség államainak megbékélése és európai integrációja szempontjából, és sürgette az alkotmánymódosítást az eredménynek megfelelően.
Aláhúzta: az Európai Unió teljes mértékben támogatni fogja Macedóniát és a lakosságot a folyamatban.
Közleményt adott ki Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is, amelyben leszögezte, hogy a szkopjei vezetés döntése meg fogja határozni az ország és a következő nemzedékek sorsát. Mint írta, kedvező változás lenne a lakosság számára a csatlakozás az euroatlanti közösséghez.
Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára ugyancsak üdvözölte az igenek túlnyomó többségét.
“A politikai vezetőknek és a pártoknak konstruktívan és felelősségteljesen kell cselekedniük, hogy megragadják ezt a történelmi lehetőséget. A NATO ajtaja nyitva áll, de nemzeti szinten is minden eljárást teljesíteni kell” – írta a katonai szövetség vezetője a Twitteren.
Az eredményt egyebek mellett az amerikai külügyminisztérium is üdvözölte.
A vasárnapi macedóniai népszavazáson a jogosultak 36,11 százaléka járult az urnák elé, ami azt jelenti, hogy érvénytelen lett a referendum. Ugyanakkor a voksolók több mint 90 százaléka igennel felelt arra a kérdésre, hogy támogatja-e az ország jövőbeni EU- és NATO-csatlakozását azáltal, hogy elfogadja a Macedónia és Görögország közötti névvita rendezéséről megkötött egyezményt.
Mivel csupán véleménynyilvánító népszavazásról volt szó, a kormány várhatóan így is kezdeményezni fogja az alkotmánymódosítást, amelynek eredményeként a délszláv országot Észak-Macedóniának fogják hívni. Ezután az athéni parlament is ratifikálhatja azt az egyezményt, amivel minden akadály elhárul az elől, hogy folytatódhasson Szkopje euroatlanti integrációja.

mti / 24

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment