You are here
Az EU megerősítette boszniai békefenntartó missziójának jelenlétét EU 

Az EU megerősítette boszniai békefenntartó missziójának jelenlétét

Az uniós tagországok külügyminiszterei luxembourgi egynapos tanácsülésükön Bosznia-Hercegovinára vonatkozó átfogó uniós stratégia részeként megerősítették az Európai Unió (EU) békefenntartó kontingense (EUFOR-Althea) jelenlétét – közölte az uniós tanács hétfőn.

Mint közölték, a tanács várakozással tekint a misszió jövő évben esedékes következő stratégiai felülvizsgálatának bemutatására, amely alapjául szolgál majd feladatainak és a műveletének értékeléséhez, figyelembe véve az uniós integrációs folyamatot és a biztonsági helyzetet.
A Külügyi Tanács határozatában kijelentette, az EU egyértelműen elkötelezett Bosznia-Hercegovina uniós perspektívája mellett. A balkáni országban október elején tartott választásokra reagálva kiemelték, az EU elvárja, hogy minden vezető konstruktívan vegyen részt a kormányalakításban az ország és állampolgárainak érdekében. A tanács elvárja a bosznia-hercegovinai hatóságoktól, hogy kezeljék kiemelten az uniós közeledéshez szükséges reformok előmozdításához szükséges lépéseket – húzták alá.
Hozzátették, az EU továbbra is ösztönzi, hogy Bosznia-Hercegovina hatóságai a nemzetközi közösség támogatásával gyorsítsák fel a fegyverek és robbanóeszközök megsemmisítésére, valamint az aknamentesítésre irányuló erőfeszítéseiket.

mti / bumm

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment