You are here
Az EU töretlenül elkötelezett Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett         EU Nagyvilág 

Az EU töretlenül elkötelezett Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett      

Négy évvel azután, hogy az Oroszországi Föderáció jogellenesen annektálta a Krími Autonóm Köztársaságot és Szevasztopol városát, az Európai Unió (EU) továbbra is töretlenül elkötelezett Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett – közölte Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője pénteken.

Mogherini – aki nemrégiben Kijevben járt – az EU nevében tett nyilatkozatot abból az alkalomból, hogy Oroszország négy éve csatolta el a Krím félszigetet és Szevasztopolt. Ebben hangsúlyozta: az Európai Unió továbbra sem ismeri el és változatlanul elítéli az orosz fél nemzetközi jogot sértő lépését.
Kijelentette, a félsziget annektálása továbbra is közvetlen veszélyt jelent a nemzetközi biztonságra, és súlyos következményekkel jár az államok egységét és szuverenitását védő nemzetközi jogrendre nézve is.
Kiemelte, hogy az unió nem ismeri el az Oroszországi Föderáció által a Krím félszigeten tartott választásokat sem. A félszigeten fenntartott katonai jelenlét folyamatos erősítése változatlanul kihat a fekete-tengeri térség biztonsági helyzetére. Az unió emellett határozottan elítéli a Krímet az orosz gazdaságba integráló kercsi híd Ukrajna hozzájárulása nélküli építését és a szabad közlekedés máris tapasztalható akadályozását.
Mint Mogherini elmondta, az elmúlt négy évben súlyosan sérültek a krími tatárok jogai. Krími tatár médiaorgánumokat zártak be, betiltották a krími tatárok önkormányzati szervének, a medzslisznek a tevékenységeit, a közösség vezetőit és tagjait pedig üldözni kezdték. A krími tatárok, az ukránok és a félsziget valamennyi etnikai és vallási közössége számára biztosítani kell annak lehetőségét, hogy megőrizzék és továbbfejlesszék kultúrájukat, hagyományaikat, oktatásukat és identitásukat – jelentette ki az uniós illetékes.
A nyilatkozat szerint az EU ismételten követeli minden olyan ember azonnali szabadon bocsátását, akiket a nemzetközi jogot megsértve ítéltek el és tartanak fogva. Az újságírók, az emberi jogok védelmezői és a védőügyvédek számára biztosítani kell, hogy munkájukat függetlenül és indokolatlan beavatkozás nélkül végezhessék – szögezte le.
Az EU felszólított minden érintett felet a nemzetközi emberi jogi normák maradéktalan betartására a félszigeten. Kijelentette: alaposan ki kell vizsgálni minden folyamatban lévő, emberi jogi jogsértési ügyet, az erőszakos eltüntetések, kínzások és gyilkosságok eseteit is beleértve. Továbbra is rendkívül fontos, hogy a nemzetközi emberi jogi szereplők szabadon és korlátozásoktól mentesen mozoghassanak Ukrajna egész területén, a Krím félszigetet és Szevasztopolt is beleértve – húzta alá nyilatkozatában Mogherini.

Forrás: MTI / Kép:  mandiner.hu    /

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment