You are here
Az Európai Bizottság cselekvési tervet fogadott el a katonai mobilitás javítására EU 

Az Európai Bizottság cselekvési tervet fogadott el a katonai mobilitás javítására

Az Európai Bizottság cselekvési tervet fogadott el szerdán a katonai mobilitás javítására, amelynek egyebek mellett a transzeurópai közlekedési hálózat fejlesztése is része.

A brüsszeli testület terve számos operatív intézkedést meghatároz a csapatok és katonai eszközök Európán belüli mozgathatóságát gátló fizikai, eljárási, valamint szabályozási akadályok kezelésére.
Mint közölték, ki fogják dolgozni a követelményeket, amelyek tükrözik az EU és a tagállamok igényeit, beleértve a katonai mobilitáshoz szükséges infrastruktúrát. Ezeket az uniós tagországok kormányait tömörítő tanácsnak az év közepéig meg kell vizsgálnia és jóvá kell hagynia.
A dokumentum szerint növelni kell a szinergiát a polgári és a katonai szükségletek között. A bizottság még idén meghatározza a transzeurópai közlekedési hálózat katonai közlekedésre alkalmas részeit, ahogyan többek között azt is, hogy hol kellene korszerűsíteni a meglévő infrastruktúrát, például a hidak teherbírásának és magasságának növelésével. Ezután összeállítják a projektek prioritási listáját, amelyet figyelembe fognak venni a jövőbeli pénzügyi támogatások elosztásakor.
Az Európai Bizottság emellett meg fogja vizsgálni a katonai műveletek vámeljárásának hatékonyabbá tételére és egyszerűsítésére irányuló lehetőségeket, s felméri, szükséges-e a katonai célú veszélyes áruk szállítására vonatkozó szabályok módosítása. Ezzel párhuzamosan az Európai Védelmi Ügynökség támogatni fogja a tagállamokat a határokon átnyúló szállítási engedélyekre vonatkozó megállapodások kidolgozásában.
“A katonai mobilitás EU-n belüli megkönnyítése révén hatékonyabbak lehetünk a válságmegelőzésében, eredményesebbek a küldetéseink végrehajtásában és gyorsabbak a kihívásokra való reagálásban. Ez újabb lépés a partnereinkkel, mindenekelőtt a NATO-val való uniós szintű együttműködésünk elmélyítésében” – közölte Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő.
Violeta Bulc közlekedéspolitikáért felelős uniós biztos kiemelte: “a közlekedési hálózat jobb kihasználására törekszünk, hogy a katonai szükségleteket figyelembe vegyék az infrastrukturális projektek megtervezésekor”.
Hozzátette, hatékonyabban kell felhasználni a közpénzeket, hogy jobban felszerelt közlekedési hálózatok álljanak rendelkezésre, biztosítva a gyors és gördülékeny mobilitást. “A világ kiszámíthatatlan, számos komoly változás történt az utóbbi években, sőt az elmúlt néhány hónapban is” – mondta.
A cselekvési tervet a bizottság a tagállamok elé terjeszti jóváhagyásra.
A NATO tavaly döntött egy új parancsnokság felállításáról a csapatok és katonai eszközök Európán belüli mozgathatóságának javítására. Az Európában állomásozó amerikai fegyveres erők korábbi parancsnoka pedig arról beszélt, hogy megfontolandó lenne egy “katonai schengeni övezet” létrehozása.

mti

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment