You are here
Az Európai Bizottság meghosszabbította a zöldség- és gyümölcstermelőket segítő intézkedéseit EU 

Az Európai Bizottság meghosszabbította a zöldség- és gyümölcstermelőket segítő intézkedéseit

Az Európai Bizottság egy évvel meghosszabbította az Oroszország ellen bevezetett gazdasági szankciók miatt hátrányokat szenvedő európai zöldség- és gyümölcstermelőket segítő rendkívüli támogatását, és további 70 millió euró biztosítása mellett döntött – közölte az uniós bizottság pénteken.

A támogatási keret 100 százalékos anyagi térítést biztosít azoknak a termelőknek, akik termékfeleslegüket a közétkeztetésbe adják vagy jótékonysági felajánlást tesznek, elkerülve ezzel az étkezésre alkalmas élelmiszer kidobását.
Az állati takarmányozásra, komposztálásra vagy feldolgozásra szánt gyümölcsök leadása esetén a támogatás valamivel kevesebb. A rendkívüli támogatást igénybe vevő európai termesztők továbbra is részesülhetnek az Európai Unió közös agrárpolitikájának egyéb intézkedéseiből – tették hozzá.
A tájékoztatás szerint az Európai Bizottság piacfelügyeleti értékelése azt mutatja, hogy az intézkedés jellemzően a zöldségek piaci helyzetét javította. Az orosz importtilalom által érintett termelés nagy részét sikerült átirányítani az alternatív piacokra, a piaci árak pedig stabilizálódtak.
Az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók miatt piacot vesztett és ez által nehéz helyzetbe került zöldség- és gyümölcstermelőket segítő intézkedést az Európai Bizottság 2014 augusztusában vezette be.
A gazdasági szankciókat az Európai Unió az ukrajnai helyzetet destabilizáló orosz intézkedésekre válaszul vezette be azt követően, hogy 2014 júniusában – nyugati meggyőződés szerint – a Moszkva támogatásával tevékenykedő oroszbarát lázadók lelőtték a maláj légitársaság MH17-es járatszámú utasszállító repülőgépét Kelet-Ukrajnában.
Forrás: MTI / Kép: hirek.ma /

További Hírek:

Leave a Comment