You are here
Az FSZB vezetője szerint a terroristák az “autonóm dzsihád” taktikájához folyamodnak       Nagyvilág 

Az FSZB vezetője szerint a terroristák az “autonóm dzsihád” taktikájához folyamodnak    

A nemzetközi terrorszervezetek vezetői követőiket az “autonóm dzsihád” taktikájának alkalmazására ösztönzik – jelentette ki az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója a Független Államok Közössége (FÁK) biztonsági szervei és szakszolgálatai vezetőinek keddi moszkvai tanácskozásán.

Alekszandr Bortnyikov szerint az “autonóm dzsihád” célpontjai polgári személyek, rendvédelmi szervek alkalmazottjai, valamint a városi és a szociális infrastruktúra objektumai lehetnek.
Elmondta, hogy a terroristák a Közel-Keletről főképpen Afganisztánba csoportosítják át erőiket, ahonnan az Iszlám Állam dzsihadista szervezet tagjai átszivároghatnak a FÁK-tagállamok területére.
Oroszországban és Közép-Ázsiában terrorcselekmények sorát sikerült megakadályozni, és elejét vették a FÁK-országok diplomáciai képviseletei ellen készülő több támadásnak is. Moszkva mintegy 300, terrorizmussal összefüggő bűncselekménnyel gyanúsított személyt szolgáltatott ki partnereinek, akik közül 218 ellen bűnvádi eljárás indult – közölte az igazgató.
Mint mondta, a FÁK-partnerországokból kapott értesülések alapján a közösség tagállamainak mintegy 20 ezer állampolgára ellen adtak ki határellenőrzési figyelmeztetést annak gyanúja miatt, hogy terror- vagy szélsőséges vallási szervezethez tartozhatnak. Hangsúlyozta, hogy komoly veszélyforrást jelentenek a Szíriából és Irakból távozó militánsok.
Bortnyikov felhívta a figyelmet arra, hogy hamis iratokkal ellátott terroristák magukat menekültnek vagy áttelepülőnek kiadva próbálnak bejutni a FÁK-országok területére, és kihasználják a köztük érvényben lévő vízummentességi vagy könnyített határátlépési megállapodásokat.
Bortnyikov beszámolója szerint a közös erőfeszítéseknek köszönhetően 11, Szíriából a FÁK-országokba vezető emberszállítási csatornát sikerült leleplezni. Az FSZB 36 ezer, hackertámadás veszélyére és “fertőzött” komputerrendszerekre vonatkozó figyelmeztetést osztott meg a partnerszervekkel. Kitért arra is, hogy a FÁK-országok között jelentősen megerősödött az együttműködés a kritikus fontosságú infrastruktúra védelmének terén.
Az FSZB igazgatója felolvasta Vlagyimir Putyinnak a tanácskozás részvevőihez intézett üzenetét, amelyben az orosz elnök a FÁK szakszolgálatai összefogásának erősítését sürgette a nemzetközi terrorfenyegetéssel szemben. Putyin arra figyelmeztetett, hogy a terroristák Közép-Ázsiát, a Közel-Keletet és Észak-Afrikát igyekeznek hídfőállásként felhasználni további terjeszkedésükhöz és az államok destabilizálásához.
Putyin, aki a nap folyamán személyesen fogadta a FÁK-országok biztonsági szervezetinek vezetőit, köszönetet mondott nekik az Oroszországgal való együttműködésért. Hangsúlyozta: Moszkva számára nem közömbös, hogy hová térnek vissza a terroristák Szíriából “az orosz fegyveres erők meglehetősen hatékony művelei után”.
Szergej Nariskin, az orosz Külföldi Hírszerző Szolgálat (SZVR) vezetője a tanácskozáson hangot adott annak az álláspontjának, amely szerint az Egyesült Államoknak az Oroszországra és a FÁK-országokra gyakorolt nyomása “be nem jelentett hibrid háborúnak” tekinthető, amelynek csakis kollektív erőfeszítésekkel lehet ellenállni. Úgy vélekedett, hogy Washington és szövetségesei igyekeznek megakadályozni a FÁK-országok gazdasági együttműködését, és éket verni közéjük.
“Az úgymond Ukrajna demokratizálására vonatkozó forgatókönyv megvalósításának siralmas eredményei nyomán az Egyesült Államoknak és egyes szófogadó szövetségeseinek várakozásai a nemzeti kormányzati rendszerek fokozatos lebontására vonatkoznak. Ma a FÁK-országokban erőfeszítéseik a szuverén államok belügyeinek demokratikus folyamataiba való beavatkozásra irányulnak” – mondta.
Szavai szerint az emigráns szervezetek forradalmi sejtekké való átalakításban Nagy-Britannia, Lengyelország, Svédország és a balti államok viszik a vezető szerepet.
Ő is arra hívta fel a figyelmet, hogy a terrorcsoportok a Szíriában elszenvedett vereségük után Közép-Ázsiába és Oroszország egyes régióba próbálják meg áthelyezni tevékenységüket.

Forrás: MTI / Kép:   444.hu   /

További Hírek:

Leave a Comment