You are here
Az örök kérdés: hányszor együnk egy nap? Gasztro 

Az örök kérdés: hányszor együnk egy nap?

A népi bölcsesség úgy tartja, minél gyakrabban eszik valaki, annál valószínűbb, hogy elégeti a bevitt kalóriákat és szabályozza éhségét. Napi hat (vagy több) kisebb étkezés elég ahhoz, hogy feltöltsük szervezetünket, és legyen elég energiánk a következő falatozásig. A fogyókúrázóknak gyakran ajánlják ezt a módszert, de a tudomány folyamatosan fejlődik, és mára ez a kérdés már nem olyan egyszerű.

„Évekkel korábban úgy tartottuk, hogy napi többszöri étkezés szükséges a helyes anyagcsere fenntartásához. Ez sokat változott, és a legújabb kutatások azt mutatják, az anyagcsere nem lassul le, hogyha nem eszünk sokszor egy nap” – árulta el egy New York-i bejegyzett diétaspecialista, Martha McKittrick. Egy tanulmány, amiben közel 2700 férfit és nőt vizsgáltak, kimutatta, hogy akik legalább hatszor ettek egy nap, sokkal kevesebb kalóriát vittek szervezetükbe, egészségesen étkeztek és a BMI indexük is alacsonyabb volt, mint azoknak, akik alig négyszer ettek egy nap. Egy másik elemzés szerint a gyakori étkezés pozitívan hat a koleszterinszintre és az inzulintermelésre. A magas vércukorszint, a folyamatos éhség és a nem szűnő evési vágy miatt, több kutatás viszont nem javasolja a gyakori evést.

„A nyolcvanas években úgy tartották, hogy a gyakori evés miatt a szervezetbe beépülő kalória mennyisége lecsökken, és sokkal többet égetünk el” – mondta David Levitsky, a Cornell Egyetem professzora, aki a témát vizsgálta. „Kísérletek támasztják alá, hogy az emberi szervezet anyagcseréjében nincs különbség a napi 12 kis étkezés és három vagy négy nagyobb étkezés között. Ugyanannyi kalóriát viszünk be.” A kalóriák számát csak akkor lehet jelentősen csökkenteni, ha teljes étkezéseket hagyunk ki. Ha például valaki a három étkezésből kihagyja a reggelit, akár 400 kalóriával is kevesebbet vihet be. Sokan azonban azért félnek ezt megtenni, mert úgy hiszik, emiatt később túleszik magukat. Ez azonban lehetetlen. Nem tudunk annyit enni, hogy pótoljuk a kihagyott étkezést.

Az étkezések számánál sokkal fontosabb az időzítés és a szervezettség. Vannak nagyobb és kisebb étkű emberek, így az étkezési szokások is merőben eltérnek. Akik kisebb adagokat fogyasztanak, nem laknak jól napi három étkezéssel. Nekik a gyakoribb, kisebb mennyiségek stabil vércukor szintet eredményeznek, miközben sokkal energikusabbnak érzik magukat. Azonban vannak olyanok is, akik nem tudják kontrollálni adagjaikat. Ők a „mindent vagy semmit” típusba tartoznak, így nekik hatásosabb, ha csak naponta háromszor étkeznek.

Forrás: blikk.hu Fotó: FitLife – Blog.hu

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment