You are here
Az oroszok ügyes trükkel játszották ki az olajpiacot Nagyvilág 

Az oroszok ügyes trükkel játszották ki az olajpiacot

Rekord magasságba ért 2017-ben az orosz nyersolaj-kitermelés, noha az ország részt vesz az OPEC által vezetett kibocsátás-csökkentési projektben. Az oroszok egy ügyes manőverrel megoldották, hogy egyszerre feleljenek meg az egyezségnek és emeljék új csúcsra a kitermelést.

Átlagosan napi 10,98 millió hordóra emelkedett tavaly az orosz olajkitermelés, ami 0,1 százalékos izmosodásnak számít az egy évvel korábbi szinthez képest – derül ki a most közzétett adatokból. Noha az emelkedés mértéke önmagában még nem lenyűgöző, úgy már elég szép, ha azt nézzük, hogy 1991 óta ez a legmagasabb éves szám.

Ráadásul mindeközben Oroszország részt vesz az OPEC által vezetett kitermelés-csökkentési projektben,

melynek célja a globális kínálati többlet visszafogása, illetve az olajár emelése– írja a Bloomberg. Az együttműködést egyébként ki is terjesztették az idei év végéig, jelezve, hogy az OPEC és külsős szövetségesei erősen elkötelezettek a piac normalizálásával kapcsolatban. A példa nélküli együttműködés pedig tényleges segítséget jelentett az olajpiacnak, és alapjaiban formálja a globális energiapolitikai viszonyokat.

Az oroszok úgy tudtak a fentiek mellett új rekordot beállítani, hogy még 2016 októberében feltolták a kitermelést napi 11,23 millió hordóra – vagyis egy hónappal a megállapodás bejelentése előtt. Ezt követően Oroszország beleegyezett, hogy napi 300 ezer hordóval csökkenti a kitermelését.

Noha ez a manőver azt eredményezte, hogy az oroszok egyszerre tudnak rekord szinten kitermelni és teljesíteni a csökkentési megállapodást,az OPEC egyelőre nem panaszkodott a stratégiával kapcsolatban.Feltehetően azért, mert a Brent típusú olaj 18 százalékot erősödött 2017-ben, a globális készletek pedig zsugorodtak. Mi több, amikor novemberben kiderült, a megállapodást kitolják 2018-ra, a szaúdi energiaminiszter orosz kollégája mellett ült a konferencián, ahol közölte, teljes az összhang a két ország között.

Az orosz adatokból mindemellett az is kiderült, hogy decemberben napi 10,95 millió hordó volt a kitermelés, ami 0,1 százalékos emelkedés novemberhez képest. Az export ezzel együtt 5,3 százalékkal, napi 5,24 millió hordóra csökkent.

Forrás: Origo

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment