You are here
Az ősrobbanásban kialakult gázfelhőt azonosítottak Egyéb 

Az ősrobbanásban kialakult gázfelhőt azonosítottak

Az ősrobbanásból visszamaradt emléket, egy ősi gázfelhőt fedeztek fel ausztrál csillagászok.

Ilyen csillagászati ereklye eddig még nem volt ismert
A különleges csillagászati ereklye bepillantást enged a 13,7 milliárd évvel ezelőtti múltba – közölték a kutatók kedden.

A világ legerősebb optikai teleszkópjának használatával a melbourne-i Swinburne Műszaki Egyetem (SUT) kutatói azonosították az ősi gázfelhőt,

amely állapota alapján az ősrobbanás alatt, vagy ahhoz időben nagyon közel alakulhatott ki.

“Akármerre nézünk, az univerzumban lévő gáz felrobbant csillagokból származó nehéz elemekkel szennyezett. De ez a bizonyos felhő ősinek tűnik, ha van benne bármilyen nehéz elem, az kevesebb lehet, mint a Napban lévő ilyen anyagok arányának egy tízezred része” – mondta Fred Robert, az SUT tudósa.

Több mint tizenhárommilliárd éves ugrás a múltba
A nehéz elemeknek ez a mennyisége nagyon alacsony, és ez döntő bizonyíték arra, hogy az ősrobbanásból őrződött meg a felhő.

A Hawaiion lévő W.M. Keck Csillagvizsgáló tízméteres ikerteleszkópjainak használatával a tudósok meg tudták vizsgálni a felhő tulajdonságait egy szuperfényes kvazár háttérfénye segítségével, amely lehetővé tette, hogy a gázfelhőben lévő hidrogén felismerhetővé váljon.

A felfedezés segítheti a csillagászokat annak megértésében, hogy az ősrobbanás után miért formálódtak egyes csillagok és galaxisok és mások miért pusztultak el.

Origo

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment