You are here
Az ukrán hatóságok bérgyilkosságnak minősítették az Okujeva és férje elleni merényletet Nagyvilág 

Az ukrán hatóságok bérgyilkosságnak minősítették az Okujeva és férje elleni merényletet

Az ukrán hatóságok bérgyilkosságnak minősítették az Okujeva és férje elleni merényletet


   Az ukrán hatóságok bérgyilkosságnak minősítették azt a hétfő este Kijev közelében elkövetett támadást, amelyben életét vesztette Amina Okujeva, férje pedig, a Vlagyimir Putyin elleni merénylet tervezésével vádolt csecsen nemzetiségű Adam Oszmajev, megsebesült.

A házaspár korábban önkéntesként részt vett ukrán oldalon a Donyec-medencei konfliktusban. Kijev közelében egy falunál haladtak, amikor a bokrok közt rejtőző támadók automata fegyverekkel több lövést adtak le autójukra. A hatóságok előzetes feltételezése szerint a támadók ketten voltak, még nem akadtak a nyomukra.
Anton Herscsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója kedden a 112 Ukrajina televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy a hatóságok alapvetően két verziót vizsgálnak a merénylet indítékaként: vagy az orosz titkosszolgálatok állnak a támadás mögött, vagy Ramzan Kadirov Moszkva-barát csecsen vezető környezete rendelte meg a gyilkosságot.
Oszmajev sajtójelentések szerint a lábán sérült meg, élete nincs veszélyben. A kórházban újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy az autót ő vezette, amikor tüzet nyitottak rájuk. Továbbhajtott, de messzire nem jutott, mert a jármű motorját is találat érte, és leállt. Feleségét próbálta elsősegélyben részesíteni, de már nem tudta megmenteni az életét, a nőt a fején érte találat.
A házaspár ellen már júniusban is követtek el merényletet. Oszmajevre Kijevben az utcán lőtt rá a támadó. Akkor Oszmajeva pisztolyt rántott, és megsebesítette a merénylőt. Az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportál értesülése szerint az akkori támadás után állami védőőrizetet kaptak. Amikor lejárt az őrizetre kiszabott idő, felajánlották nekik a hatóságok, hogy továbbra is biztosítanak számukra védelmet, de a házaspár lemondott róla.
Oszmajevet 2012 februárjában – még Viktor Janukovics, az oroszbarát volt ukrán elnök hivatali ideje alatt – őrizetbe vették a dél-ukrajnai Odesszában azzal a váddal, hogy pokolgépes merénylet végrehajtását tervelte ki Vlagyimir Putyin akkori orosz miniszterelnök, jelenlegi államfő ellen az elnökválasztás előtt néhány nappal. Az ukrán hatóságok azonban nem adták ki Oroszországnak Oszmajevet, aki később a Dzsohar Dudajev néhai csecsen elnökről elnevezett önkéntes zászlóalj parancsnoka lett.
A 34 évesen merénylet áldozatául esett, Odesszában született Okujevának Oszmajev második férje volt, első házasságából egy fia született. 2014-ben, a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus kirobbanásakor ő is csatlakozott férje önkéntes alakulatához.

Forrás: MTI / Kép: karpatinfo.net    /

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment