You are here
Az uniós tagországok elfogadták az elektronikus fizetőeszközökkel elkövetett csalással kapcsolatos álláspontjukat EU 

Az uniós tagországok elfogadták az elektronikus fizetőeszközökkel elkövetett csalással kapcsolatos álláspontjukat

 Az Európai Unió tagországainak igazságügyi miniszterei elfogadták álláspontjukat a nem készpénzes fizetőeszközökkel kapcsolatos csalás és hamisítás elleni küzdelemről szóló irányelvről – közölte az uniós miniszterek tanácsa pénteken.

Az irányelv célja a jelenlegi szabályok naprakésszé tétele annak érdekében, hogy biztosítsák a világos, hatékony és technológia-semleges jogi keretet, valamint kiküszöböljék azokat a működési nehézségeket, amelyek akadályozzák a tagországi és a határon átnyúló nyomozást és büntetőeljárást.
Az uniós tagállamok kormányait tömörítő tanács álláspontja meghatározza és összehangolja a bűncselekmények fogalmát a bankkártyák, elektronikus- és mobilfizetések, virtuális pénznemek használata, valamint az áldozat számítógépén végzett adathalászat és hackertámadás okozta károk esetére. Magasabb szintű büntetést irányoz elő természetes személyek szankcionálására, részletesebben foglalkozik a határokon átnyúló csalások hatáskörének tisztázásával. Az egész unióra kiterjedően javítani kívánja az igazságügyi együttműködést és nagyobb hangsúlyt kíván helyezni a megelőzésre, a lehetséges áldozatok tudatosságának növelésére a csalás kockázatának csökkentése érdekében.
Az irányelv minimális szabályokat ír elő, ami lehetővé teszi, hogy a tagállamok saját hatáskörben szigorúbb szabályokat vezessenek be az ilyen jellegű bűncselekmények meghatározására, és az elkövetők szankcionálására.
Az uniós igazságügyi miniszterek emellett elhalasztották a biztosítási termékek értékesítésére vonatkozó új szabályok bevezetését. A pénteki tanácskozáson elfogadott irányelvvel a tanács a szabályok alkalmazásának időpontját október 1-jére tette, valamint július 1-jére változtatta azt a határidőt, ameddig a tagállamoknak át kell ültetniük az új rendeleteket saját nemzeti jogszabályaikba.
Az új rendeletek hatálybalépésének elhalasztását azzal indokolták, hogy a biztosítási ágazat jobban fel tudjon készülni a végrehajtási szabályoknak való megfeleléshez szükséges változtatások bevezetésére.

mti

További Hírek:

Leave a Comment