You are here
Babis javasolni fogja, hogy Csehország ne fogadja el az ENSZ globális migrációs csomagját EU 

Babis javasolni fogja, hogy Csehország ne fogadja el az ENSZ globális migrációs csomagját

 

Andrej Babis cseh kormányfő javasolni fogja, hogy Csehország  – Magyarország és Ausztria példáját követve – ne csatlakozzon az ENSZ globális migrációs csomagjához.

A kormány a miniszterelnök csütörtöki prágai nyilatkozata szerint várhatóan a jövő héten fog foglakozni a témával. Andrej Babis, aki egyben a kormányzó ANO mozgalom elnöke, újságíróknak elmondta, hogy a cseh álláspont kialakítását előzetesen még koalíciós partnerével, a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) vezetőivel is meg akarja vitatni. A politikus az osztrák és a magyar álláspontot osztva úgy látja, hogy a tervezett paktum elmossa a különbségeket a legális és az illegális migráció között, illetve a dokumentum megfogalmazásai lehetővé teszik a különböző értelmezéseket.
“Kormánykoalíciós partnerünknek azt fogom javasolni, hogy mi is úgy járjunk el, mint Ausztria vagy Magyarország” – jelentette ki Babis a cseh parlamenti alsóházban egy ellenzéki képviselő kérdésére válaszolva.
“Nekem sem tetszik a paktum. Arra számítok, hogy a koalícióban döntést hozunk erről” – fejtette ki a kormányfő. Babis később újságíróknak úgy pontosított, hogy a kérdésről tárgyalni kíván Jan Hamácekkel és Tomás Petrícekkel, a bel-, illetve külpolitikai tárca szociáldemokrata vezetőivel.
A kormányfő ugyanakkor megerősítette, hogy Csehország továbbra is elutasítja a migránsok befogadását.
“Nem fogadunk be semmiféle illegális migránsokat. Ez továbbra is érvényes” – szögezte le Andrej Babis. Szerinte a migránskérdés megoldását egy “Afrikának szóló Marshall-terv”, vagyis a jelenleginél nagyobb európai gazdasági segítség jelentheti.

mti / mako hirado

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment