You are here
Barnier: csak a főbb kérdések rendezése után lehet tárgyalni egy átmeneti időszakról Brexit 

Barnier: csak a főbb kérdések rendezése után lehet tárgyalni egy átmeneti időszakról

Kizárólag az után lehet megkezdeni a tárgyalásokat az Egyesült Királyság uniós kilépését követő esetleges átmeneti időszakról, hogy rendezték a kiválás főbb kérdéseit – jelentette ki az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója hétfőn Brüsszelben.

“A mandátumom alapján nem tárgyalhatunk átmeneti időszakról anélkül, hogy előzetes megállapodásra jutnánk a rendezett távozásról” – hangsúlyozta Michel Barnier a Brexitről szóló egyeztetések e heti, negyedik fordulójának megnyitása előtt.
Hozzátette, egy esetleges átmeneti időszakban a szigetországnak továbbra is be kellene tartania az uniós szabályok mindegyikét.
Az átmeneti időszak lehetőségéről Theresa May brit kormányfő beszélt pénteken Firenzében.
A volt francia miniszter a beszédet konstruktívnak nevezte, és kiemelte, hogy az abban foglaltakat világos tárgyalási álláspontokká kell alakítani.
A közös sajtótájékoztatón David Davis brit Brexit-ügyi miniszter kiemelte: az EU-val szemben fennmaradó pénzügyi kötelezettségek ügyét világosan ahhoz kell kötni, hogy a felek milyen egyezségre jutnak a jövőbeli politikai és kereskedelmi kapcsolatokról.
Mint mondta, az Egyesült Királyság eleget fog tenni a kötelezettségeinek, de ez csak egy új, “mély és különleges partnerség” keretében történhet meg.
Az EU képviselői korábban számtalanszor leszögezték: előbb a kilépéssel kapcsolatos főbb kérdésekben, köztük a pénzügyi kötelezettségek ügyében kell előrelépést elérni ahhoz, hogy megkezdődhessen az egyeztetések második szakasza a jövőbeli viszonyról.
A britek távozása után bennmaradó uniós tagországok vezetői októberben döntenek majd arról, hogy szerintük megfelelő ütemben haladnak-e a mostani egyeztetések a kereskedelmi tárgyalások megkezdéséhez, de Brüsszelben egyre többen kételkednek benne, hogy már ekkor tovább tudnak lépni.
A Lisszaboni Szerződés 50. cikke szerint az uniós tagság a kilépési szerződés hatályba lépésével, annak hiányában pedig a távozási szándék bejelentése után két évvel szűnik meg, azaz ebben az esetben 2019. március 29-én, de a kiválási tárgyalások a tagállamok konszenzusos döntésével meghosszabbíthatók.

Forrás: MTI / Kép: index.hu /

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment