You are here
Befektetésre ajánlott minősítést kapott Portugália a Moody’stól    Business 

Befektetésre ajánlott minősítést kapott Portugália a Moody’stól  

Több mint hét év elteltével ismét befektetési ajánlású szuverén adósosztályzatot kapott Portugália a Moody’s Investors Service nemzetközi hitelminősítőtől.

A Moody’s a hosszú futamidejű portugál kormánykötvények osztályzatát az eddigi “Ba1”-es kategóriából a “Baa3”-as kategóriába, azaz a közepes befektetői megítélést tükröző, még befektetési ajánlású “Baa” sáv alsó szélére sorolta be.
Az eddigi osztályzat, a Ba1-es a befektetési szint alatti, vagyis spekulatív – piaci zsargonban “bóvlinak” nevezett – államadós-kockázati besorolás legfelső kategóriája volt, amely a már befektetési ajánlású “Baa” kategória alsó szélével határos.
Az új osztályzatra stabil kilátást adott a Moody’s, míg az eddigire felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátás volt érvényben.
A felminősítést azzal indokolta a Moody’s, hogy lassan, de folyamatosan csökken az államra nehezedő adósságszolgálati teher, ráadásul erősödött a portugál gazdaság stabilitása.
Az államadósságnak a bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyított aránya tavaly 4,5 százalékponttal 124,7 százalékra mérséklődött, először csökkent jelentős mértékben azóta, hogy az állam feltőkésítette a bankokat az előző években. A GDP-arányos államadósság csökkenése egyrészt az erős gazdasági növekedésnek, másrészt pedig a költségvetés nagy elsődleges többletének köszönhető. A Moody’s elemzői arra számítanak, hogy 2021-re 116 százalékra csökken Portugália GDP-arányos államadóssága.
A délnyugat-európai ország gazdasága tavaly 2,8 százalékkal bővült, ami az utóbbi 17 év legjobb eredménye. A GDP-növekedésben 2016 közepe óta jelentős szerepet játszanak a befektetések, amelyek nemcsak az építőiparban, hanem a gépgyártásban is fellendülést eredményeztek.
Fizetőképességének megőrzése érdekében Portugália 2011 tavaszán 78 milliárd euró hitelt kapott az Európai Uniótól és a Nemzetközi Valutaalaptól, ezért kemény gazdasági megszorításokat és reformokat kellett végrehajtania. Az ország 2014 májusában “tiszta kiszállással”, vagyis áthidaló, biztonsági hitel kérése nélkül lépett ki a nemzetközi pénzügyi mentőcsomag védelme alól.
A Moody’s Investors Service 2011 júliusában rendkívül agresszív, négyfokozatú leminősítéssel vonta meg a befektetési ajánlású szuverén adósosztályzatot Portugáliától, arra a véleményére hivatkozva, hogy Portugáliának egyre nagyobb eséllyel újabb külső pénzügyi segítségre lehet szüksége. A Moody’s akkor a “Baa1”-es – vagyis befektetési ajánlású – szintről “Ba2”-re süllyesztette a hosszú futamidejű portugál kormánykötvények osztályzatát.

mti / gazdasag24

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment