You are here
Belebukhat a kínai mobilgyártó az amerikai támadásba Nagyvilág 

Belebukhat a kínai mobilgyártó az amerikai támadásba

A héten az amerikai kereskedelmi minisztérium megtiltotta az amerikai cégeknek, hogy alkatrészeket és szoftvereket értékesítsenek a kínai mobilgyártónak, a ZTE-nek a következő hét évben. A kínai cég szerint a lépés nem fair és az életben maradásukat is veszélybe sodorja.

A ZTE szerint elfogadhatatlan, hogy az Egyesült Államok a legsúlyosabb büntetést mérte ki rá még azelőtt, hogy lezárult volna a vizsgálat az ügyben. (Az amerikai kereskedelmi minisztérium azzal indokolta a lépést, hogy a ZTE termékeket adott el Iránnak, amikor amerikai szankciók voltak érvényben, és ezzel megsértették a megállapodásukat.)

A tilalom nem csak a fejlesztéseket és egyáltalán a túlélést sodorja veszélybe a ZTE-nél, de károkat okoz a kínai cég partnereinek is, akik között nagy számban vannak amerikai vállalatok is.

A ZTE részvényeinek kereskedése kedd óta fel van függesztve. Hétfői záróértékkel számolva a cég piaci kapitalizációja 19 milliárd dollár.

A ZTE a második legnagyobb távközlési eszközöket gyártó cég Kínában, éves szinten 100 milliárd jüan feletti bevétellel. Bevételeinek több mint fele Kínában termelődik, Európából és Amerikából összesen a bevételek negyede származott tavaly. 2017-ben 44,9 millió okostelefont adott el a ZTE, amivel a kilencedik legnagyobb mobilgyártó volt a világon a Counterpoint adatai szerint. Valaha a legnagyobb kínai mobilgyártó volt, de az elmúlt években a hazai riválisai egyre erősebbek lettek, a Huawei, az OPPO és a Vivo is a ZTE kárára növelte piaci részesedését.

portfolio.hu / Fotó: KUAM News

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment