You are here
Beperelték Észak-Írország rendőrfőnökét az omagh-i merénylet áldozatainak hozzátartozói UK 

Beperelték Észak-Írország rendőrfőnökét az omagh-i merénylet áldozatainak hozzátartozói

Beperelték Észak-Írország rendőrfőnökét az omagh-i pokolgépes merénylet hozzátartozói. Az 1998-as terrorcselekmény volt a legvéresebb az észak-írországi felekezeti konfliktusban: 29-en vesztették életüket, 220-an sebesültek meg, de mindmáig nem ítéltek el senkit az ügyben.

A hozzátartozók csütörtöki tájékoztatása szerint a rendőrfőnöki hivatal mulasztásai hozzájárultak ahhoz, hogy a tettesek elkerüljék a felelősségre vonást.
A rendőrfőnöknek küldött idézés az áldozatok hozzátartozói szerint arra összpontosít, hogy mi történt a robbanás után és miért nem ítéltek el senkit emberölésért – tudta meg a BBC.
Az áldozatok rokonai hangsúlyozták, válaszokat akarnak kapni az ügyben. Eltelt “19 év, és a bűnözők, akik felelősek a merényletért, még mindig szabadon járkálnak”- mondta Michael Gallagher, aki 19 éves fiát veszítette el a robbantásban. A hozzátartozók Omagh Support and Self Help Group nevű csoportja nevében ő nyújtotta be a keresetet.
Az idézés azért George Hamilton rendőrfőnöknek szól, mert jogilag ő a felelős a hivatala és az annak elődje, Királyi Ulsteri Rendőrség (RUC) által hozott intézkedésekért.
Ombudsmani jelentések súlyos aggodalmakat fogalmaztak meg a nyomozással kapcsolatban, és megállapították, hogy jelentős mulasztások, a gyanúsítottak őrizetbe vételében pedig jelentős késlekedések történtek.
Az észak-írországi rendőrség szóvivője közölte, egyelőre nem kapták meg az idézést, de amint a kezükben lesz, tanulmányozni fogják és az előírásoknak megfelelően járnak el.
Az omagh-i merényletet 1998. augusztus 15-én követte el a magát Valódi IRA-nak nevező, fanatikus britellenes csoport, amelynek tagjai jórészt a legnagyobb katolikus milícia, az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) soraiból verbuválódtak szembehelyezkedve az észak-írországi megbékélési folyamattal.
A halálos áldozatok között kilenc gyerek és egy ikrekkel várandós nő is volt.
A rendkívüli pusztítás egyik fő oka az volt, hogy a terrorcsoport adott ugyan figyelmeztetést a készülő merényletre, de a hatóságok szerint félreértelmezhetően jelölte meg a pokolgép helyét, és a környéket evakuáló biztonsági erők a tömeget éppen a robbanóanyagot rejtő gépkocsi felé terelték.

MTI

További Hírek:

Leave a Comment