You are here
A bevándorlásnak köszönhetően öt év óta először növekedett Spanyolország lakossága Egyéb 

A bevándorlásnak köszönhetően öt év óta először növekedett Spanyolország lakossága

A bevándorlásnak köszönhetően tavaly enyhén növekedett Spanyolország lakossága, amire öt éve nem volt példa – közölte jelentésében a spanyol statisztikai hivatal (INE).

Az adatok szerint 2016-ban 0,19 százalékkal, 89 ezerrel nőtt a dél-európai ország lakossága az egy évvel korábbihoz képest, és elérte a 46,52 millió főt. Közülük 4,4 millió volt külföldi.

Spanyolországba tavaly több mint 354 ezer ember költözött más országokból, míg a távozó külföldiek száma mintegy 242 ezer volt.
Az elmúlt években, főként a gazdasági válság következtében kialakult magas munkanélküliség miatt ennek épp ellenkezője volt jellemző.
A bevándorlási listát Marokkó vezeti, ahonnan mintegy 30 ezren érkeztek, amelyet Románia követ 29 ezer bevándorlóval.
A dél-amerikai országok közül a legtöbb letelepedni vágyó Kolumbiából jött.
Ezzel együtt csökkent a spanyolok elvándorlása, egy év alatt 9 százalékkal. Tavaly 86 ezer spanyol hagyta el az országot, és több mint 62 ezren tértek vissza.

A statisztikai hivatal egy héttel ezelőtt Spanyolország népességének fogyatkozásra figyelmeztetett, amelyben beszámolt arról, hogy tavaly ismét kevesebben születtek, mint amennyien meghaltak. Valamint kitért a társadalom elöregedésének jelenségére is.
A most közölt beszámolóban erre újból felhívta a figyelmet, hozzátéve, hogy 2,8 millió 80 év feletti ember él a dél-európai országban.
A múlt év végén pedig arról tettek közzé tanulmányt, hogy ha a népesség az eddigi ütemben csökken, akkor 2031-re 45,9 millióan, 2066-ra pedig 41,1 millióan élnek majd Spanyolországban.

Forrás: MTI / Kép: hirek.ma /

További Hírek:

Leave a Comment