You are here
Bíróság elé állítottak Londonban egy francia-algériai üzletembert Sarkozy kampányfinanszírozási ügyében Pénzügy UK 

Bíróság elé állítottak Londonban egy francia-algériai üzletembert Sarkozy kampányfinanszírozási ügyében

Őrizetbe vettek és szerdán bíróság elé állítottak Londonban egy francia-algériai üzletembert, aki a francia hatóságok gyanúja szerint közbenjárhatott annak érdekében, hogy Nicolas Sarkozy volt államfő pénzügyi támogatást kapjon 2007-es elnökválasztási kampányához Moammer Kadhafi volt líbiai vezetőtől.

Sarkozy, aki 2007-től 2012-ig volt Franciaország elnöke, mindig is tagadta, hogy kampányát Líbia finanszírozta volna.
A francia nyomozóhatóságok azonban nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki az egyik feltételezett pénzügyi közvetítő, Alexandre Djouhri ellen, akit ennek alapján Heathrow-n őrizetbe vettek, és szerdán meg is jelent a londoni Westminster kerület magisztrátusi bírósága előtt.
A bírói testület egymillió font (több mint 350 millió forint) óvadék ellenében lehetővé tette, hogy Alexandre Djouhri, aki Genfben él, szabadlábon maradhasson az átadási eljárás idejére, de az üzletemberben be kellett szolgáltatnia útlevelét és naponta jelentkeznie kell a kijelölt londoni rendőrőrsön.
Djouhri ellen azután adtak ki elfogatóparancsot, hogy többszöri felszólítás ellenére sem jelent meg a Sarkozy-ügyben eljáró francia vizsgálóbírók előtt.
A brit sajtó beszámolói szerint Sarkozyt a néhai líbiai vezető egyik fia, az annak idején utódjelöltnek tekintett Szaif al-Iszlám Kadhafi is azzal vádolja, hogy kampánytámogatást fogadott el Líbiától.
Franciaország 2011-ben, Sarkozy elnöksége alatt részese volt annak a nemzetközi hadikoalíciónak, amely véget vetett Líbiában a Kadhafi-rezsimnek. Moamer Kadhafit nem sokkal hatalmának elvesztése után megölték.
A szerdai londoni bírósági meghallgatáson Alexandre Djouhri ügyvédje a Kadhafi-család “elvadult vádaskodásának” nevezte, hogy Líbia annak idején finanszírozást nyújtott volna Nicolas Sarkozy elnökválasztási kampányához. Az ügyvéd szerint erről semmiféle bizonyíték nem került elő az eddigi vizsgálatok során.

mti

További Hírek:

Leave a Comment