You are here
A Brexit az egyik fő témája a spanyol és portugál kormány csúcstalálkozójának Brexit 

A Brexit az egyik fő témája a spanyol és portugál kormány csúcstalálkozójának

Spanyolországban kezdte, majd Portugáliában folytatja kétnapos csúcstalálkozóját a spanyol és a portugál kormány, amelynek egyik fő témája a Brexittel kapcsolatos álláspontok megvitatása – tájékoztatott a spanyol miniszterelnöki hivatal hétfőn.

Az Ibériai-félsziget két országának vezetése 29. alkalommal tekinti át a legfontosabbnak ítélt közös ügyeket. A találkozókat évente tartják, tavaly azonban a spanyol belpolitikai krízis miatt elmaradt, mivel az ország élén nem volt teljes jogkörrel rendelkező kormány.
A múlt évben Portugália lett volna a házigazda, idén viszont Spanyolország, ezért döntöttek úgy, hogy két helyszínen rendezik meg a csúcsot.
A hivatalos közlemény szerint a két kormány egyebek mellett áttekinti az EU előtt álló kihívásokat, szó lesz az energetikai összeköttetéseik felülvizsgálatáról, és a határokon átívelő további együttműködési lehetőségekről.
A találkozó második napján várhatóan közös nyilatkozatot fogadnak el, amelyet a két miniszterelnök ismertet majd a nyilvánossággal.
Nagy-Britannia uniós távozásával kapcsolatban Mariano Rajoy, a jobboldali spanyol, és Antonio Costa,a baloldali portugál kormány miniszterelnöke korábbi nyilatkozataiban egyaránt az európai projekt megerősítése mellett érvelt.
Emellett mindkét dél-európai vezető azt is hangsúlyozta, hogy szeretnének minél szorosabb, a jelenlegihez leginkább hasonlító kapcsolatot fenntartani a szigetországgal a jövőben is, a többi között a befektetések, a kereskedelem, az oktatás, a turizmus területén.
Spanyolország esetében kiemelt jelentősége van annak, hogy mi lesz a náluk élő 800 ezer brit állampolgárral, és a Nagy-Britanniában 300 ezer spanyol állampolgárral, akik számára szintén számos következménnyel jár Nagy-Britannia kiválása a munkavállalás, a társadalombiztosítás, vagy a nyugdíjak terén.
Továbbá kérdéses a Spanyolországba ékelődött, 6,5 négyzetkilométeres, brit Gibraltár sorsa is, amelyet a spanyolok szeretnének közös fennhatóság alá vonni Nagy-Britanniával, azzal érvelve, hogy az ott élők így megtarthatnák hozzáférésüket az uniós belső piachoz.

Forrás: MTI / Kép: spanyolország, portugália /

További Hírek:

Leave a Comment