You are here
Brexit – Barnier: elegendő előrelépés történt egy rendkívüli novemberi EU-csúcs összehívásához Brexit EU 

Brexit – Barnier: elegendő előrelépés történt egy rendkívüli novemberi EU-csúcs összehívásához

Elegendő előrelépés történt egy rendkívüli novemberi csúcstalálkozó összehívásához azáltal, hogy sikerült “technikai szinten” elfogadni egy megállapodástervezetet az Egyesült Királyság európai uniós kiválásának feltételrendszeréről, és ezt a londoni kormány is jóváhagyta – jelentette be Michel Barnier uniós Brexit-ügyi főtárgyaló szerda este Brüsszelben.

“Ez az egyezség kulcsfontosságú lépés az egyeztetések lezárása felé vezető úton, döntő előrelépést értünk el” – hangsúlyozta a főtárgyaló. Hozzátette: “Soha nem az Egyesült Királyság ellenében tárgyaltunk. A szigetország a barátunk, a szövetségesünk és a partnerünk marad a továbbiakban is”.
Az uniós vezetők értekezletét Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke hívhatja össze, ennek azonban előfeltétele volt az Európai Bizottság pozitív értékelése. Tusk csütörtökön korán reggel tárgyal Barnier-vel, feltehetőleg a rendkívüli csúcs lehetőségeiről, amelynek sokak által emlegetett lehetséges újabb dátuma november 25-e.
Az Európai Bizottság friss tájékoztatása szerint a tárgyalófelek a kiválási szerződés minden aspektusáról egyetértésre jutottak, valamint megegyeztek a jövőbeli EU-brit viszonyrendszerre vonatkozó politikai nyilatkozat tervezetéről. Az egyezményben szó lesz egyebek mellett az állampolgári jogokról, a pénzügyi rendezésről, az átmeneti időszak és az ír-északír határellenőrzés kérdéséről, illetve a gibraltári és a ciprusi helyzetről.
Barnier arról számolt be, hogy az egyetlen pont, amelyet nem konkretizáltak, a kilépést követő átmeneti időszak hossza, a jövőbeli kereskedelmi kapcsolatokról pedig azt mondta, hogy nincs is olyan távol a két oldal álláspontja egymástól.
Az uniós főtárgyaló hangsúlyozta, hogy sikerült megnyugtatóan rendezni az ír-északír határellenőrzés ügyét, amely a legfőbb vitás pontnak számított, így elkerülve a kemény határok visszaállítását az Ír-szigeten. Ennek értelmében, amennyiben nem sikerülne az átmeneti időszak végéig megállapodni a kereskedelmi kapcsolatokról, akkor pótmegoldásként egységes vámtérség jönne létre az Európai Unió és az Egyesült Királyság egésze között.
“A tárgyaló delegációk felelősen jártak el, és a brit kormány is így tett ma este. Mindkét oldalon minden szereplőnek felelősséget kell vállalnia” – fogalmazott, valószínűleg főként arra utalva, hogy a tervezetről még a brit parlamentnek is szavaznia kell, ennek kimenetele pedig egyelőre közel sem egyértelmű.
Guy Verhofstadt, az Európai Parlament illetékes megbízottja leszögezte: a körvonalazódó egyezség lehetővé tenné, hogy a szigetország kilépjen, de közben továbbra is szoros kapcsolatban maradjon az EU-val. Hozzátette, hogy a kompromisszum tiszteletben tartja a bennmaradó tagállamok által lefektetett alapelveket.

mti / 444

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment