You are here
Brexit – Barnier helyettese délután tájékoztatja a huszonhetek képviselőit a fejleményekről Brexit 

Brexit – Barnier helyettese délután tájékoztatja a huszonhetek képviselőit a fejleményekről

Michel Barnier európai uniós Brexit-ügyi főtárgyaló helyettese szerda délután tájékoztatja a bennmaradó tagországok képviselőit az Egyesült Királyság kiválási folyamatának legfrissebb fejleményeiről.

Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság vezető szóvivője arról számolt be, hogy Sabine Weyand még a nap folyamán tájékoztatni fogja a huszonhetek képviselőit a tárgyalások állásáról.
Sajtótájékoztatóján a szóvivő nem bocsátkozott részletekbe, azt sem erősítette meg, hogy valóban elkészült-e a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről szóló megállapodás szövegtervezete, mindössze annyit közölt, hogy még Londonban és Brüsszelben is “folyamatban lévő ügyek vannak”, de nyilatkozatot fognak kiadni, amint lehetséges.
Theresa May brit miniszterelnök rendkívüli kabinetülést hívott össze délutánra, és amennyiben elnyeri kormánya támogatását, illetve a bennmaradó tagországok sem ellenzik a sajtó hírei szerint egyelőre “technikai szintű” tervezetet, akkor Barnier akár már szerdán megállapíthatja, hogy elegendő előrelépés történt egy rendkívüli Brexit-ügyi EU-csúcs összehívásához. Szakértők szerint azonban ez közel sem tekinthető biztosnak a brit belpolitikai nehézségek miatt.
Korábban arról volt szó, hogy a mostani hétvégére hívják össze a rendkívüli csúcsot a brit kiválási szerződés megkötése érdekében, miután ez nem sikerült a múlt hónapban rendezett találkozón, de a folyamat holtpontra jutott, így a felek letettek ezen tervekről. A sokak által emlegetett lehetséges újabb dátum november 25-e.
A sajtójelentések szerint az elfogadott – nagyjából 500 oldalas – megállapodási tervezet konkrét részletei még nem ismeretesek, tehát az sem, hogy a szöveg pontosan milyen megoldási javaslatokat tartalmaz a legfőbb vitás pontnak számító ír-északír határellenőrzés problémájára.

mti / sky news

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment