You are here
Brexit – A bennmaradó tagországok szakminiszterei jóváhagyták a kiválási megállapodás tervezetét Brexit 

Brexit – A bennmaradó tagországok szakminiszterei jóváhagyták a kiválási megállapodás tervezetét

Támogatásukról biztosították a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről szóló megállapodás tervezetét hétfőn a bennmaradó európai uniós tagállamok szakminiszterei.

Gernot Blümel, az EU soros elnökségét betöltő Ausztria képviselője a brüsszeli tanácsülést követően azt hangoztatta, hogy van esély a brit kilépési folyamat első, “nehéz szakaszának” lezárására, miközben sikerült megőrizni a huszonhetek egységét.
“Örülök, hogy a miniszterek támogatásukról biztosították az egész csomagot” – mondta Michel Barnier uniós Brexit-ügyi főtárgyaló, aki szerint a technikai szinten múlt héten elfogadott tervezet tisztességes és kiegyensúlyozott.
“Döntő pillanathoz értünk a folyamatban” – fogalmazott.
Elmondta, a dokumentumban üresen hagyták az Egyesült Királyság távozását követő átmeneti időszak lehetséges meghosszabbításának legvégső dátumát, de remélhetőleg erről még a vasárnapi rendkívüli uniós csúcstalálkozót megelőzően sikerül egyezségre jutni.
Sajtóhírek szerint Barnier nemrég felvetette az átmeneti időszak 2022. december 31-ig tartó meghosszabbításának lehetőségét, az ezt firtató kérdésekre ugyanakkor nem kívánt reagálni a hétfői sajtótájékoztatóján.
Több uniós tagállam képviselője leszögezte, hogy nem nyithatók újra a tárgyalások a megállapodástervezetről, annál jobb kompromisszumot ugyanis nem lehet elérni.
Az Európai Bizottság keddre le akarja zárni a jövőbeli EU-brit kapcsolatokról szóló politikai nyilatkozat véglegesítését, amelyet a kiválási szerződéshez akarnak csatolni. A tagállamoknak ezután még lenne 48 órájuk kiértékelni, a vasárnapi rendkívüli Brexit-ügyi uniós csúcstalálkozón pedig ezt is aláírnák a tervek szerint.
A tervezetről majd még a brit parlamentnek is szavaznia kell, ennek kimenetele viszont egyelőre közel sem egyértelmű, sőt az elutasítás tűnik valószínűbbnek.

mti / friss hirek

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment