You are here
Brexit – Brit kamarai szövetség: a globális válság óta a leglassabb növekedés várható a brit gazdaságban    Life in the UK 

Brexit – Brit kamarai szövetség: a globális válság óta a leglassabb növekedés várható a brit gazdaságban  

A Brit Kereskedelmi Kamarák (BCC) szerint a feldolgozóipari és a szolgáltatási szektorok minden aktivitási, rendelési és foglalkoztatási adata arra vall, hogy a brit gazdaság idei növekedési üteme a leglassabb lesz a globális pénzügyi válság óta.

A brit üzleti vállalkozások érdekképviseletét ellátó szervezet hétfőn ismertetett negyedéves felmérése szerint – amelyben 5600 tagvállalat vett részt – a brit vállalati szektor exportja és exportrendelési állománya a brit EU-tagságról 2016 júniusában tartott népszavazás óta nem volt olyan alacsony, mint most.
A referendumon a résztvevők szűk, 51,9 százalékos többsége arra voksolt, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból.
A brit kamarai szövetség hétfői beszámolója szerint a szolgáltatási szektorban több mint negyedszázados mélypontra süllyedt az új munkaerőt kereső vállalatok aránya. A BCC kimutatása szerint a brit hazai össztermék (GDP) 76 százalékát előállító szolgáltatási szektor cégeinek mindössze a 47 százaléka válaszolta azt, hogy munkavállalókat toboroz.
A kamarai szervezet szerint ez 1993 első negyedéve óta a legalacsonyabb arány, ráadásul meredeken zuhan is, mivel az előző negyedévi felmérésben még a szolgáltatási vállalkozások 60 százaléka számolt be munkaerő-felvételi tervekről.
A feldolgozószektorban is jelentősen, 77 százalékról 67 százalékra csökkent egyetlen negyedév alatt azoknak a vállalatoknak az aránya, amelyek új munkavállalókat keresnek.
Suren Thiru, a kamarai szövetség gazdasági elemzésekért felelős igazgatója a BCC új felméréséhez fűzött kommentárjában – meglehetősen szokatlan módon – erőteljes bírálattal illette a brit jegybankot a monetáris politika szigorítása miatt.
Thiru szerint a felmérésből következtethető brit gazdasági helyzetben a Bank of England legutóbbi kamatemelési döntése elhibázott lépésnek tűnik. A BCC elemzési igazgatója szerint a nyomott reálgazdasági kondíciók és a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) folyamatából eredő bizonytalanságok közepette inkább a monetáris kondíciók stabilizálására lenne szükség, emellett a költségvetési politika markáns lazítása is indokolt lenne annak érdekében, hogy a brit gazdaságot ki lehessen emelni a jelenlegi alacsony növekedési pályáról.
A kamarai szervezet szerint az új felmérés adataiból arra lehet következtetni, hogy a tíz évvel ezelőtti globális pénzügyi válság óta nem volt olyan alacsony a brit gazdaság növekedési üteme, mint most.
A Bank of England tavaly novemberben, tíz év után először emelte alapkamatát, 0,25 százalékponttal 0,50 százalékra. Ezt augusztusban újabb 0,25 százalékpontos emelés követte, így alakult ki a jelenleg érvényes 0,75 százalékos alapkamat.
A brit kamarai szövetség borúlátását alátámasztják a legfrissebb hivatalos növekedési adatok.
A brit statisztikai hivatal (ONS) szeptember végén ismertetett, felülvizsgált adatai szerint a brit hazai össztermék 0,5 százalékkal nőtt 2018 első felében a tavalyi év második feléhez mérve.
Az ONS szerint a brit gazdaságban 2011 második fele óta, vagyis hét éve nem volt példa ilyen lassú féléves növekedésre.
Londoni elemzőházak nem zárják ki az újabb recesszió lehetőségét sem a brit gazdaságban, különösen abban az esetben, ha a brit EU-tagság az unióhoz fűződő majdani kereskedelmi kapcsolatok feltételeiről szóló megállapodás nélkül szűnik meg.
A The UK in a Changing Europe (Az Egyesült Királyság a változó Európában) nevű, elsősorban az Európai Unió és Nagy-Britannia gazdasági-kereskedelmi kapcsolatrendszerének kutatására szakosodott londoni elemzőműhely legutóbbi tanulmánya szerint a 2007-2008-as pénzügyi válság idején csak a Bank of England által a brit bankrendszerbe juttatott likviditásinjekció akadályozta meg a bankszektor teljes összeomlását.
A ház szerint azonban most nincs olyan intézmény, amely ugyanígy készen állna a kereskedelmi rendszer megvédésére megállapodás nélküli Brexit esetén, és ebben a helyzetben egyértelműen lehetséges – bár nem elkerülhetetlen – súlyos recesszió kialakulása a brit gazdaságban.

mti / vg

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment